İshal, Akut İshaller, İshalin Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 13 Kasım 2022
  • İshal, Akut İshaller, İshalin Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 287 kez görüntülendi.
İshal, Akut İshaller, İshalin Sebepleri Belirtileri Tedavisi

İshallerin başlıca Birçok nedenleri vardır unutulmaması gerekenler Şunlardır: Aşırı beslenme, Yaşam şartları ve beslenme değişmesi (tatil ishali)
Gerginlik veya heyecan: Burada her yaşta birçok öğrenci ve yetişkinin tören veya kişisel uğradığı sınav. Yaşantısında çok önem verdiği olayın heyecanı sözkonusudur.
Daha ender olarak arsenik ve kurşun zehirlenmeleri: şiddetli mide ağrıları, bulantı ve kusma ile birlikte görülür. Bazı ateşli hastalıklar (kolera gibi) Dizanteride (amibli veya basilli) ishal kolikle birlikte gelir.
Daha klasik beyin zehirlenmeleri (stafilokoklar, bakteriler.): Stafilokokların meydana getirdiği bu besin zehirlenmeleri çok sık görülür. Şiddetli sancı, kusma ve ani ishallerle ortaya çıkarlar. Bunların kaynağını çoğu zaman anjin veya başka bir hastalığı bulunan annede aramak gerekir ki o hazırladığı yemekler yoluyla mikrobu çocuğa bulaştırmış olabilir. Vaktinden önce kıyılmış buzdolabına konmadan bekletilmiş ve iyi pişmemiş etlerde bulunan bazı bakteriler (salmonella): Bunlar da sancı, kusma, yoğun ishal, ateş yükselmesi yapar. Vakit geçirmeden doktora haber verilmelidir.


Yemeklere dikkat edilirse bu tür kazalar önlenir: Çeşitli antibiyotikler, Yazın fazla içilen buzlu içecekler. Yinede tek tük gelen, uzamayan, tekrarlanmayan ishaller basit aksilikler olmaktan öteye gitmezler. Şunu bilmek gerekir ki ishallerin başlıca tehlikelerinden biri vücutta su kaybı yapmasıdır, bunu da gidermek gerekir.

Sonuç Olarak: Çocuklarda Bağırsak enfeksiyonlarının habercisi daha başka belirtilerle birlikte ishaldir; önlem olarak bir an önce doktor çağrılmalı ve çocuğu hemen perhize alarak, gereksiz “kocakarı ilaçlarından” kaçınılmalıdır. Yetişkinlerde Görülen ishaller fazla tehlikeli olmamakla birlikte vücutta su kaybına neden olacağı için derhal önlem alınmalıdır.

Yapılması Gerekenler: İki günden fazla süren ishallerde doktora başvurulması zorunludur. Daha ilk belirtilerde başlatılacak düzenli bir beslenme ishalin ilerlemesini durduracak ve hastayı iyiye götürecektir Pirinç ve pirinç suyu ile, günümüzde daha da tercih edilen havuç çorbası, ishallere iyi gelen besinlerdir.
• Tekrarlanan, birbirine bağlanan ve uzayan ishaller tibbî kontrol gerektirir.

Akut İshaller: Sık sık tekrarlanan turistik amaçlı ya da iş seyahatleri, akut ishallere neden olabilirler Yurtdışı seyahat dönüşlerinde rastlanan ishallerin çoğu, enfeksiyonel veya parazite bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır Kolera hastalığı hala “korkunç olarak nitelendiriliyorsa da, asgari sağlık koşullarında yaşayan turistlere dokunmamaktadır. Buna karşılık, ilk belirtilerinde ishal görülen bazı sıtma türleri, doktorlar tarafından anlaşılmayabilir. Bu durum, kurtarıcı tedavinin gecikmesine neden olur. İshal gerek seyahat sırasında, gerekse dönüşte ya da döndükten sonra ortaya çıkabilir. Ateş, bulantı ve kusma ile birlikte olabileceği gibi, tek başına da olabilir. Nedeni çoğunlukla beslenme değişikliğidir. Kolitlerde ve rektal spazmlarda da sulu dışkının köpük ve kanla gelebildiği ishaller görülür. Önlem olarak bağırsak dezenfektanları veya sıtmaya karşı kimioprofilaxi alınıp alınmadığı da belirtilmelidir.

Salmonella enfeksiyonları: Turizm, salmonella grubu mikro organizmalarına bağlı bazı ateşli hastalıkları da beraberinde getirebilir. Dünyanın sıcak bölgelerinde bu mikrobun sık oluşu ve bu bölgelerde sağlıklı beslenmenin zorluğu bilindiğine göre, hastalık olması şaşırtıcı değildir. En büyük bulaştırıcılar “şüpheli yiyecekler ve deniz ürünü ziyafetleridir midye, istiridye vb.


Sigella enfeksiyonları: Bu mikroplarda, seyahat eden kişilerde ağır ishallere neden olur.Belirtileri, yüksek ateşli mikrobik dizanteriyi, su kaybı ile başlayan köpüklü ve kanlı bir dizanterik sendromu andırabilir. Veya kendi kendine azalan orta şiddette bir ishalden öteye gitmez Olayların çoğunda sözü edilen sigella enfeksiyonları, bilinen antibiyotiklere karşı duyarlıdır. Ancak Hindistan’dan ve Mısır’dan dönen hastalarda mikrobun direndiği görülmektedir. Gerçekten de, S. Flexneri denilen bu mikrop, sülfamidlere ve kloranfenikole karşı dayanıklı olup, yalnız ampisiline karşı duyarlıdır.

Kolera: Kolera, şüphesi olan bölgelerde seyahat eden kişilerin korkulu rüyası olmakla birlikte, aslında akut ishal durumları arasındaki payı sanıldığından daha düşüktür. Bu bölgelerden dönmekte olan ishalli kişiler üzerinde yapılan araştırmalar genellikle hep olumsuz çıkmaktadır.
Amíbiase: Karın ağrısı yapan kanlı dizanteri hastalarında, akut ishal durumlarını dizanterik amiplerin yarattığı bilinmelidir. Seyahat edenlere önerilmek üzere, antikolerik kimioprofilaxi ilaçları yararlı görülmektedir. Bu ilaçlar hem hastalığı hem de onun saglıklı kişilerce taşınıp yayılabilmesini önleyebilmektedir Buna karşılık amibiaseye karşı korunma yanıltıcı olmaktadır Salmonella ve sigella enfeksiyonlarına karşı olanı ise kanıtlanmış değildir. Tropikal bölgeler. deki turistlerin sıtmaya karşı kimioprofilaxi almaları gereğini, ısrarla belirtmek yararlı olur. Klorokin gezi sırasında hergün alınmalı, dönüşten sonraki altı hafta içinde de kullanmaya devam etmelidir. Sıtma korkutucu bir hastalık olup, basit ateşli ishal şeklinde başlayarak her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olmaktadır.