Grip Aşısı, Gribe Karşı Aşılanma, Grip Aşısı Yaptırmanın Faydaları

  • 14 Kasım 2022
  • Grip Aşısı, Gribe Karşı Aşılanma, Grip Aşısı Yaptırmanın Faydaları için yorumlar kapalı
  • 264 kez görüntülendi.
Grip Aşısı, Gribe Karşı Aşılanma, Grip Aşısı Yaptırmanın Faydaları

Grip Aşısı, Gribe Karşı Aşılanma Grip Aşısı Yaptırmak:
Aşı zorlukları:Virüsün kendi yapısına bağlıdırlar. Gripal virüs sürekli olarak değişik antijenik özellikler gösterir. Virüslerin sürekli değişikliği nedeniyle grip aşıları gecikmekte ve sabit bir hale gelmemektedir. Virüste önemli bir değişiklik aşıyı etkisiz kılmakta, bunun aksine sürekli değişiklik durumunda aşı tam olarak uygulanamamaktadır. Bu sakıncayı gidermek için, Dünya Sağlık Teşkilatı yeni çıkan her grip virüsüne ilişkin bilgileri ayıran ve toparlayan bir örgüt kurmuştur. Bu örgüt dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış merkezleri sayesinde, salgınlari önceden görmekte ve aşının en kısa süre içinde hazırlanmasını kolaylaştırmaktadır. (Londra ve Atlanta bu konudaki bütün bilgilerin toplandığı merkez noktalarıdır).
Aşı çeşitleri, Ölü virüs aşıları: Bunlar özel maddelerle yarı arıtılmış grip virüslerinden yapılırlar. Ancak elde etmek için kullanılan teknikler çeşitli ve uzun sürelidir. Bu da aşının hazırlanmasındaki gecikmenin nedenini açıklamaktadır.
Canlı aşılar: ilginç sonuçlar veren bu tür aşılar, burun yolu ile kullanılırlar. Özellikle Sovyetler Birliği’nde uygulanan bu aşıların yararlık derecesi henüz son aşamaya varmamıştır.

Elde bulunan aşılar: Monovalan (tek virüslü) aşıların etkileri sınırlıdır, fakat kuvvetli bir konsantrasyonla daha iyi sonuçlar verir.
Polivalan aşılar: etkileri daha geniş olup daha zayıf dozlarla hazırlanırlar, yani daha az bir antikor girişi sağlarlar. Bu sonuncusu en çok kullanılan aşı türüdür.
Aşı nasıl yapılır?:
Aşı iki yoldan yapılabilir: ya adaleden, ya da özellikle deri altından kürek kemiğinin üst kısmından. Bir mi yoksa iki iğne mi yapılmalıdır? Bazılarına göre iki iğne yapılmalı ve aralarındaki süre 6 hafta ile 2 ay arasında olmalıdır. Bu uygulama çocuklar için geçerlidir. Büyüklerde ise bir tek iğne yeterli bir koruma getirmektedir.
•Ne zaman aşı yapılmalıdır?: En doğrusu, salgın tehlikesi görüldüğü sırada en yüksek korunmayı sağlamaktır. Ilıman iklimlerde, sonbahar başlangıcında, eylül veya ekim aylarında aşı yaptırmak yararlı olur.

Tolerans: Bugün tatmin edici görünmekle beraber, en büyük problem alerjik reaksiyon problemidir. Alerjik bünyeli kişiler aşı yaptırmadan önce gerekli kontrolleri yaptırmalıdırlar.
Aşının başarı oranı: Aşının başarı oranı hâlâ bir anlaşmazlık konusudur. Aşının vasat bir önlem olarak tanınmasındaki nedenler: virüsün izole edilmesine bağlı olarak, dozun uyum sağlamakta gecikmesi, aşı kampanyasının geç başlatılması, grip teşhislerinin acele konmuş olmasıdır. Oysa, aşı sadece kapsadığı alanlar için geçerlidir. Çeşitli istatistiklerle elde edilmiş global sonuçlara göre, aşının dünyadaki başarı oranı % 60 – 90 arasında olup, iyi sayılmaktadır.
Kimler aşı olmalıdır?:Pratikte, çeşitli görüşler sözkonusu olabilir. Bir tanesi hassas, nazik kişileri kapsamaktadır; yaşlılar, kalbi olanlar, solunum yetersizliği çekenler, aynı zamanda da tipla uğraşanlar. Bu görüş Fransa’da, A.B.D. ve İngiltere’de tutulmaktadır. İkinci görüş, ekonomik hedeflere dayanmakta olup, iş kaybını azaltmaya yöneliktir. Özellikle Sovyetler Birliği kitle halinde aşı olmayı öngörür. Daha hırslı üçüncü bir görüş de, salgınları durdurmayı amaçlar. Hastalığı bulaştırabilecek kitlelerin üzerine gider: özellikle okul çağındaki çocuklar. Bu görüş daha çok Japonya’da benimsenmektedir.