Baştaki Yağlı Kistler, Kafadaki Yağ Kistlerinin Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 18 Kasım 2022
  • Baştaki Yağlı Kistler, Kafadaki Yağ Kistlerinin Belirtileri Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 269 kez görüntülendi.
Baştaki Yağlı Kistler, Kafadaki Yağ Kistlerinin Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Kafadaki Yağ Kistleri Kadınlarda, erkeklere oranla daha sık ve çeşitleri görülürler. Acaba baştaki yağlı kistlerle yumurtalık hormonları arasında bir ilişki var mıdır? Tabii ki olabilir. Kadının saç derisi çok az tanıdığımız ya da tanımadığımız birtakım hormonlar tarafından uyarılır. Bunun için kadınlarda kellik çok az görülen bir olaydır. Öyleki bugün, birçok kadın saçlarının seyrekliğinden yakınıyorsa, bunun tek nedeni saçlarına yaptırdıkları travmatik tedavilerdir. Yağ urları, kadınların başında ender olarak görülür (özellikle kırkını aşmış olanlarda). Bazen genç kadınlarda görülürse de bu çok daha enderdir.
Genel Görünüm: Yağ urları önce utak şişlikler halinde oluşurlar Düz kısımları kafatasına yapışık durur. tam bir yarım daire şeklinde olan yuvarlak kısımları ise derinin altında çıkıntı meydana getirir. Önceleri mercimek tanesi kadar olan bu urlar, zamanla büyüyerek erik kadar olurlar. Bu büyüme süresi çok sıkıntılı olup. 3 aydan birkaç seneye kadar uzayabilir. Çoğunlukla urun gelişmesi belli bir yere gelince durur ve öyle kalır. Bu tip urlar bir kirazın yarısından daha büyük olmazlar. Yağ urları kişiden kişiye değişiklik gösteren boyutlarda ve birkaç tane olabilirler. Bu hastalığa sahip kadınlarda, kafa derisinin üzerine dağılmış halde çeşitli boyutlarda yağ urları bulunur. Yağ urları, dış kanalı derideki boşlukların tıkanmasıyla koca bir Yağ bezinden oluşurlar. Yağ bezi kanalları sebum adlı bir sıvı çıkararak anormal ölçüde şişirirler, bir zaman sonra bu sıvının üremesi durur.


Tedavisi: Yağ urlarının tedavisi yalnızca ameliyatla olur. Urun alınması lokal anestezi altında yapılır ve tamamen ağrısız Ameliyatta ur bisturi ile boydan boya yarılarak, iki eşit parçaya ayrılır. Uru hafif bir şekilde alırken, cerrah o bölgede çok ince olan derinin altına zarar vermemeye çalışır. Önemli olan, yarığın altında beliren kirli beyaz renkteki yağ kapsülünü elden geldiğince zedelememektir. Keseyi delip bastırarak boşaltmanın bir yararı yoktur. Çünkü ur çok geçmeden tekrar oluşur. Kesenin olduğu gibi çıkarılması gerekir. Yapışmış olduğu deriden sıyrılarak dibi sonda ile temizlenir. Ur kendisini saran derinin dışına çıkartılınca yarı sıvı aseptik bir maddeyle dolu kirli beyaz renkte bir kese şeklini alır. Ameliyattan sonra, yaranın iki tarafı yavaş yavaş birleşir ve 48 saatte kabuk bağlar.

Komplikasyonlar: Statilokok mikrobunun keseye girmesi yağ urlarında genellikle enfeksiyon yapar. Ur şişer, kızarır ve çok acı verir. Bu gibi durumlarda abse akıtılmalı ve antibiyotik alınmalıdır. Ancak ondan sonra keseyi alma işlemine başlanabilir, Bunu da yapışkan maddeler zorlaştırır. O halde bu urların en kısa zamanda aldırılması önemle tavsiye edilir. Bu çeşit yağlı kistlerin tibbi veya önleyici tedavisi yoktur. Özellikle koruyucu şampuanlar etkisiz kalmaktadır. Bununla birlikte ur veya urların tamamı alındıktan sonra, geriye çok az miktarda yağ artıkları kalabilir. Bu işlem bazen ikinci, çok ender olarak da bir üçüncü ameliyatı gerektirir.