Astım Krizi, Astım Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 28 Kasım 2022
  • Astım Krizi, Astım Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 729 kez görüntülendi.
Astım Krizi, Astım Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Astım Krizi, Astım Hastalığının Sebepleri: Astım alerjik bir solunum bozukluğudur. Astım krizi çocuklarda ve yetişkinlerde değişik şekillerde kendini gösterir. Küçük yaşta astima yakalanan bir çocuk büyüdükçe (eğer tedavi yapılmamışsa) yetişkinlerin gösterdiği belirtileri göstermeye başlar. Krizler genellikle geceleri ve aniden gelir. Sabah tamamen kaybolur. Çocuklarda astım önemli bir hastalık değildir.
Hastalığın Tanımı: Astım birdenbire gelen ve geçici nefes darlığına neden olan bir hastalıktır. Nefes alıştaki zorluğun nedeni bronşların bazı alerjik etkenlere karşı aşırı duyarlılık göstererek daralmaları ve kısmen tıkanmalarıdır. Havayı çiğerlere taşıyan bir boru görevi yapan bronşlar kriz sırasında tıkanıklığa yol açan kalın sümükümsü maddeler salgılarlar. Çapları daralır ve havanın geçişi engellenir. Solunum yapmak ağrılı ve çok zordur. Çocuk astıma özgü bir şekilde öksürür. Nefesin verilişi sırasında islığa benzer bir ses çıkartır. Genellikle birkaç dakika ya da birkaç saat süren astım krizi bazı durumlarda birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük Çocuklarda Astım krizi iki veya üç günde bir kendini gösterir.

Başlangıçta hafif bir nezle ve öksürük görülür. Yavaş yavaş nefes alma sıkıntılarıyla baş gösteren asıl krize dönüşür. Çocuğun solunumu sırasında islığa benzer sesler duyulur. Çünkü asıl zorluk solunum verilişi sırasındadır. Krizler genellikle geceleri geldiği için çocuk yatağına oturarak bekler, uzanıp yatmak onu rahatsız eder. Bu durum çocuğu şaşırtır. Nefes alıp vermedeki zorluk onda bir sıkıntı ve korku yaratır. Sabaha karşı yavaşlayan kriz ertesi gün veya onu izleyen günlerde görülmez, ancak astımın kendine özgü derin, ağır ve zorlu öksürüğü birkaç gün devam eder. Sonra herşey yoluna girer. Büyük çocuklarda Kriz aniden ve hiçbir belirti göstermeden gelir. Örneğin; bazı çiçek tozlarına karşı alerjisi olan bir çocuk ağaçlı ve çiçekli yerlerde dolaştığı günün gecesinde zorlu öksürük ve islığımsı seslerle gerçek bir astım krizi geçirebilir. Bu kriz birkaç saatte geçer. Astım krizlerinin şiddeti ve sıklığı duruma göre değişir.


Alerji Yapan Maddeler: Astım hastalıklarının % 30’u alerjik durumlardan kaynaklanır. Astımı doğuran nedenlerin büyük bir kısmı, havada bulunan çiçek tozlarına ve genellikle mobilya kumaş ve dokumalarına (duvar kaplamaları, perdeler v.b….) dayanır.
Öneri: Bir astım krizi sırasında, sevilen önem verilen ve özellikle sakin bir yetişkinin bulunması, çocuk için büyük bir güç kaynağıdır. Psikolojik olaylar, heyecanlar ve ruhi sıkıntılar krizler sırasında büyük rol oynarlar.

Alınacak Önlemler: İlk önce tozların yarattığı alerjiyle karşı karşıya kalma durumunu azaltmak gerekir. O halde küçük hastanın odasını özenle tozlardan arıtmalı ve çeşitli mobilyalarda ve mobilya kumaşlarında bulunan tozları elektrikli süpürgeyle temizlemelidir. Eğer bu tozdan arındırma işlemi başarısızlıkla sonuçlanır ve çocukta krizler devam ederse, alerji testleri uygulanıp, hassas olduğu madde tespit edilmeye çalışır. Bununla birlikte bu tür hastalıkları olan çocukların bulunduğu yerlerde sigara içilmemesi ve havalandırılmış bir odada yatması çok daha iyi sonuçlar verebilir.

Tedavisi: Aspirin, teo-fillin ve hafif sakinleştiriciler, orta şiddetteki bir astım krizinin tedavisinin temelleridir. Şiddetli nefes darlığıyla beraber gelen astım krizlerinde kortizon ve türevlerinin tedavisi uygulanır. Astım krizi halinde çocuğunuza aspirin verebilirsiniz.