Boğmaca, Boğmaca Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 29 Kasım 2022
  • Boğmaca, Boğmaca Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.216 kez görüntülendi.
Boğmaca, Boğmaca Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Boğmaca Hastalığın Kulukça Dönemi, Seyri ve Bulaşması: Boğmacanın kuluçka dönemi 7 – 10 gün arasındadır. Bu dönemde bulaşıcıdır ve sonuna kadar da (4 hafta süresince) öyle kalır. Çocuk öksürük nöbetinin başlamasından sonra 30 gün okula gönderilmez. Boğmaca, daha önce bu hastalığa yakalanmış olan kişilerle solunum yolları aracılığı ile bulaşır. Bir ailede, eğer çocuk boğmaca olmuşsa: Aşılanmamış veya aşısı tamamlanmamış diğer kardeşleri uzaklaştırmak ve 15 gün aralıkla 2 gammoglobin iğnesi yapmak gerekir. Yeteri kadar erken yapıldıklarında bu iğneler bazen hastalığın ortaya çıkmasını engellerler. Aynı zamanda etkili bir antibiyotik tedavisine başlanır. Diğer kardeşlere, daha önce aşılanmış olsalar bile, yeniden bir aşı yapılması gerekir.
Hastalığın Tanımı: Bir nezle gibi başlar, çocuk gündüz ve bütün gece öksürür. Bu nezle, duruma göre az veya çok ağır olan öksürük eşliğinde yaklaşık olarak 15 gün sürer. Bu 15 günün sonunda öksürük nöbetleri boğmaca teşhisini belirleyecek nöbetlerdir. Bunlar sesli bir nefes almayla biten uzun süreli öksürüklerdir. Şiddetli olabilirler. Çocuk boğulmamak için güç sarfetmek zorunda kalır, yüzü kızarır, şişer, dudakları morarır. Bunlar yüzünden, gözden ve burundan zararsız ufak kanamalarda gelebilir.


Öksürükler bittiği zaman çocuk nefesini almak içm gürültülü bir şekilde soluyabilir ve “horoz ötüşü” denilen tamamiyle boğmacanın belirleyici özelliği olan bir gürültü çıkarır. Çocuk nöbet sırasında ağızdan yumurtanın akına benzeyen ve onun öksürmesine neden olan bir balgam çıkarır. Bazen de bu kusmaya neden olabilir. Öksürük nöbetleri günde 5-6 kereden 30-40 kereye kadar görülebilir ve ne yazık ki, daha çok gece gelir ve uyku düzenini bozarlar. Genellikle çocuk, nöbetler dışında öksürmez: Bu nöbetler 3-4 hafta sürer sonra azalır ve yavaş yavaş kaybolur. Bununla birlikte, boğmacaya yakalanmış bir çocuğun bir bronşit veya grip dolayısıyla yeterince uzun süren (ender olarak birkaç yıl) öksürük nöbetlerine tutulduğu görülmüştür.

Boğmacanın Nedenleri ve Karmaşıklıkları: Boğmacaya neden olan Bordet ve Gengou basili akciğer köklerinde bulunan lenf bezlerinin büyümelerine neden olan zehirler salgılar ve bu tahriş öksürük nöbetlerine neden olan bronşitin kaynağını oluşturur. Boğmaca süt bebeklerinde daha ciddi bir hal alır, çünkü, çocuk öksürük nöbetlerinin arasında nefes almayı bilmediği için boğulacak duruma gelir. Bütün süt çocuklarının boğmacaları hastane ba- kımı gerektirir. Boğmaca bazen başka bir hastalığa neden olarak, çoğunlukla yüksek bir ateşle kendini belli eden akciğer enfeksiyonuna yol açar.


Boğmaca Hastalığının Tedavisi: Hastaya, Hastalığın başlangıcında antibiyotikler verilirse yararlıdır. Fakat erken teşhis çok zordur ve nöbetler başladıktan sonra etkileri yoktur, ancak bir başka hastalığa geçme önleyebilirler. Öksürük şurupları ve bazı durumlarda gammagolobin yararlı olur.

Alınacak Önlemler: Kusmalara yol açan ağır boğmaca durumlarında, çocuğun dinlenmeye gereksinimi vardır, çünkü öksürük nöbetleri vücut organizmasını yorar, karın adaleleri kasılır, büzülür, bütün vücut baskı altında kalır. Öksürük nöbetleri sırasında, çocuğun arkasından tutarak ve bir elinizi karnının üstüne koyarak (güç sarfetme yüzünden kasılan karın kaslarını rahatlatmak için) çocuğunuza yardım edebilirsiniz. Eğer kusma varsa, alnını tutun ve kafasını küvetin üzerine doğru eğin. Yemek saatlerine aldırmadan, ufak öğünler halinde, besleyici ve hazmı kolay yiyecekler verin ve bir öksürük nöbetinin hemen ardından beslemeye gayret edin ki, bir daha ki nöbete kadar onu hazmedecek vakti olsun. Boğmacaya yakalanan süt bebekleri büyük özen ve dikkat isterler, hatta bu tip olayların çoğunda bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekir.