Kol ve Bacak Bozuklukları, Eklemlerde Dizde Sıvı Toplanması, Kemik İltihabı (Osteomiyelit)Tedavi Yöntemleri

  • 16 Aralık 2022
  • Kol ve Bacak Bozuklukları, Eklemlerde Dizde Sıvı Toplanması, Kemik İltihabı (Osteomiyelit)Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 1.598 kez görüntülendi.
Kol ve Bacak Bozuklukları, Eklemlerde Dizde Sıvı Toplanması, Kemik İltihabı (Osteomiyelit)Tedavi Yöntemleri

Eklemlerde Sıvı Toplanması Hastalığının Tanımı: Bu diz hizasında meydana gelen bir şişmedir. Bu hastalık tekrarlayabilir. Genellikle 10- 15 yaşlar arasında belirir ve çoğunlukla romatizma sonucunda ortaya çıkar. Kız çocuklarında erkek çocuklarından çok görülür. Ağrı ve yürüme zorluğu yapar. Bu şişme yorucu hareketlerden sonra artar. Genellikle birkaç hafta sürer.
Diğer Ayrıntılar ve Teşhisi: Diz hizasındaki ağrılar ve yürüme zorlukları karşısında doktor şu hastalıklardan da şüphelenebilir.
– Önemli bir diz travması
– Eklem romatizması;
– Kronik romatizma başlangıcı.
Bununla birlikte eğer ateş yoksa ve bütün incelemeler normalse doktor bunun bir eklemde sıvı toplanması olduğu teşhisini koyar.
Alınacak Önlemler ve Tedavi Yöntemleri: Ağrıyan dizin, görevini düzgün bir şekilde yapıp yapmadığı ve anatomik bütünlüğü röntgen ile belirlenir. Bir dizlik takma, geçici olarak sportif faaliyetleri reddetme ve ağrı anında aspirin içme, bu şişliği azaltacak sonra tamamen ortadan kalkmasını sağlayacaktır.


Kemik İltihabı (Osteomiyelit): Büyüme çağındaki çocuklarla, daha çok erkek çocuklarında görülen iltihabi bir hastalıktır. İskeletin herhangi bir kemiğinde, fakat genellikle uzun kemiklerde yerleşebilir. En çok rastlanan durum, 10 – 12 yaş çocukların iç uyluk kemiğinin uç noktasındaki ilerlemiş kemik iltihabıdır. Bu hastalıktan sorumlu olan mikrop genellikle:
– büyük çocukta stafilokok;
– süt bebeğinde streptokok’tur
Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce, kemik iltihabı, meydana getirdiği kemiksel harap sonucuyla, ciddi ve yaygın bir hastalıktı. Günümüzde, yine bir hastane bakımını ve kuvvetli tedavi önlemleri gerektiren ciddi kemik iltihapları vardır.


Hastalığın Tanımı:
-kuvvetli bir ateş artışıyla (39° -40°)
– baş ağrılarıyla; ve kemikli bölgede (diz, omuz veya bilek) çok şiddetli bir acıyla, kendini belli eder.

İncelemeler: Laboratuvar İncelemeleri, sorumlu mikrop tanımlanması güç bir enfeksiyonun varlığını gösterir. Hastalığın başlangıcında, radyografiler anormal olan hiçbir durum belirtemezler. Fakat sonradan alınmış diğer klişelerle bir karşılaşma yapabilirler. Bazen, radyografilerde, ya çok küçük, ya önemli ve iltihabı akıtmak için cerrahi müdahale gerektiren durumları gösterir.
Tedavi Yöntemleri: Hastalıklı uzuv tespit edilir ve çok kuvvetli dozlarda antibiyotik tedavisine başlanır. Eğer bu eksiksiz tedavi erkenden uygulanırsa, hastalık genellikle elverişli bir şekilde iyileşmeye doğru gidecektir. Bu hastalığın komplikasyonları çok seyrektir.