Kızıl Hastalığı Nedir.?, Kızıl Hastalığının Belirtileri Teşhisi Sebepleri Tedavisi

  • 16 Aralık 2022
  • Kızıl Hastalığı Nedir.?, Kızıl Hastalığının Belirtileri Teşhisi Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.167 kez görüntülendi.
Kızıl Hastalığı Nedir.?, Kızıl Hastalığının Belirtileri Teşhisi Sebepleri Tedavisi

Kızıl Hastalığının Tanımı: Bu hastalığın, vücuda yayılmış döküntülerle beraber olan ağır şekilleri ve döküntünün çok az olduğu hafif şekilleri vardır. Genel bir keyifsizlik, kusmalar, çok şiddetli boğaz ağrılarının eşliğinde oldukça yüksek bir ateşle başlar. Çocuğun boğazı kırmızıdır, yutmakta zorluk çeker ve hatta tüm içecekleri bile reddeder. Dili, bütün yüzeyi boyunca beyazdır. Sonra (1. gün veya 2. günden sonra) bütün vücudu ve özellikle daha sıcak ve daha nemli bölgeleri yani kıvrım yerlerini (kasık, koltuk altı) ve sırtı kaplayan bir döküntü meydana çıkar. Uzaktan bakışta, deri tamamen kırmızı gibi görünür fakat yakından bakılınca ufak kırmızı noktalarla kaplı olduğu anlaşılır. Çocuğun yüzü kırmızı ve şişkindir, fakat ağzın çevresi ve burun soluk beyaz renkte kalır. 2 ila 3 gün sonunda, dil, en uç noktasından başlayarak çilek rengini alacaktır. Genellikle ateş 3-4 gün sonunda düşer ve kızıl hiçbir tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşir. Derinin pul pul dökülmesi (deskamasyon) daha sonraları, döküntünün şiddetine göre olacaktır.


Kızıl Hastalığı Nasıl Bulaşır?: Kızıl hastalığı en fazla 15 gün süreyle bulaşıcıdır. Kuluçka dönemi ortalama 2 günden başlayarak en çok 7 güne çıkabilir. Kızıla yakalanmış çocuk antibiyotikle tedavi edilmeli ve 15 gün okula gönderilmemelidir. Kızartılar kaybolup ateş ve boğaz ağrıları geçtikten sonra henüz okula gidecek durumda değilse de sokağa çıkmasında sakınca yoktur.


Kızıl Hastalığının Tedavi Yöntemleri: Her ne kadar bu hastalık kendi kendine iyi olabiliyorsa da, önlem olarak antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Gerçekten de ağız yolu veya şırınga ile verilerek 12 saat içinde ateşi düşüren penisilin çocuğu kısa zamanda rahata kavuşturur. Hastalık bu ilaca karşı çok duyarlıdır. İlerde olabilecek komplikasyonların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin 10 gün boyunca devam etmesi yararlı olur. Çünkü kızıl hastalığında asıl tehlike bu hastalığın kendi mikropları olan hemolitik streptokoklara bağlı olarak getireceği komplikasyonlardır. Bu mikroplar zararsız hale getirilmezse nefrit (böbrek enfeksiyonu) ve hatta ağır bir eklem romatizmasına neden olabilirler (eklemlerin iltihaplanması kalbi dahi etkileyebilir). İşte bu yüzden antibiyotik tedavisi iyice yararlı olup bittikten sonra, olmadığına bakılacaktır. İdrarda albümin aranacak ve hiçbir böbrek lezyonu olmadığından emin olunacaktır. Boğaz muayene edilerek hemolitik streptokok aranacaktır. Bulunmazsa çocuk okuluna devam edebilir.

Kızıl Hastalığına Yakalanan Kişiler Nasıl Perhiz Yapmalı.?: Alınacak herhangi bir önlem yoktur. Kızıl hastası çocuk istediği gibi yiyip içebilir. Boğazı ve dilindeki şişmeden dolayı yutmada zorluk çekiyorsa, sulu yiyeceklerle beslenmelidir.