Bebek ve Çocuklarda Kusmalar

  • 27 Kasım 2022
  • Bebek ve Çocuklarda Kusmalar için yorumlar kapalı
  • 784 kez görüntülendi.
Bebek ve Çocuklarda Kusmalar

Kusmalar: Bebeklerdeki kusmalar, ya geviş getirme şeklinde, ya da yenilen şeylerin kusma olmaksızın ağıza gelmesiyle olur. rahatsızlık, sıkıntı ve bulantı ile görülen aktif hallerdir.
Yemeklerin Ağıza Gelmesi: Bebeğin yemek yedikten sonra süt emdikten sonra yediği şeylerin çok az bir miktarının tekrar ağızdan gelmesidir. Ani pozisyon değişmelerinin kolaylaştırdığı bu durumlar, bebeğin ilk birkaç ayı geçtikten sonra kaybolur. Hiçbir özel tedavi gerektirmeyen bu durum anne için endişe konusu olmamalıdır.
Geviş Getirme: Bazı bebekler süt emdikten sonra veya yemek yedikten yarım saat sonra, kendi isteğiyle midesindekilerin bir kısmını geri çıkarabilir. O zaman ot yiyenlerdekine benzer gerçek bir geviş getirme durumu sözkonusudur. Bu kusma bazen ağız içine ve arkasına parmak sokulmasından dolayı olur. Ağızda kalan maddeler bebek tarafından tekrar yutulur. Ancak çocuk kaç yaşında olursa olsun kusmalar anneleri her zaman meraklandırır.
Dikkat: Yeni doğan bebeklerde ilk günlerinden başlayarak beslenmelerinden sonra şiddetli fışkırır tarzdaki kusmalar pilor stenozu denilen (mide çıkışındaki darlık) bir hastalığın belirtisi olabilir. Tedavisi cerrahi olan bu durumda hemen bir çocuk cerrahina başvurmak gereklidir.


Hazımsızlık: Ağır yemeklerin her zaman görülen bedelidir. Çocuğun herhangi bir yiyeceği kaldıramaması halinde, bunun ne olduğu bulunarak çocuğun yemeğinden ayrı tutulmalıdır. Yetişkinlerde alkollü içkiler hazımsızlığın nedenleri arasında geniş bir yer tutar. Kusmalar bazen karın ağrıları kolit veya ishalle birlikte görülür. Kusmadan başka bir durum yoksa, hazmedilmemiş yiyeceklerin dışarı atılması insanı rahatlatır ve bulantı kaybolur. Kusma sona erdiği anda, çocuk rahatlar ve kendini daha iyi hisseder.
Ne yapmalı:? Beslenmeden sonra çocuğun gazını çıkartmak gerekir. Bebeklerde, midede fazlaca birikebilen gazda kusmaların bir nedenidir. Birşey içirilmesinde sakınca yoktur, yalnız bazen ilhamuru her çocuk kaldırmayabilir. Bazen de midedeki asitin bir kısmını gidermek için toz veya hap halinde alkali, ya da sodyum bikarbonat önerilir. Eğer bu durum sık görülürse, bir an önce doktora danışmakta yarar vardır.

Zehirlenmeler: Zehirli mantarlar dışında erken ya da ağır belirtilerle geç görülen zehirlenmeler: fallon zehirlenmesi (amanite phalloide), çocuklarda en sık zehirlenme nedenleri bayat ve kokmuş yiyeceklerdir: Krema, şarküteri, balık, midye, konserve…Yan belirtileri de yakından izlenmelidir:- Çocuğun genel durumu kontrol edilmelidir;
– Kusmuğu ve idrarı toplanmalı; Hasta veya çevresinin yardımıyla zehirlenmenin nedeni araştırılmalı; Hiçbir kocakarı ilacı kullanılmamalı;
– Derhal doktor çağırılmalıdır.
Dikkat: Evrensel bir zehir giderici bulunmamaktadır. Süt bir zehir giderici olmayıp bazen tavsiye edilmez, hatta bazı zehirlenmelerde tehlikelidir.
Diğer Kusma Nedenleri:

Çocukta: Ateşli hastalık (bulantı ve ishalle birlikte), apandisit krizi yolda araç tutması.
• Bebek ve küçük çocukta: Bir takım organik hastalıklar (fıtık gibi). fonksiyonel bozukluklar (özellikle hava yutma)
Sonuç Olarak: Kusmalar genellikle sindirim bozukluklarının basit bir belirtisidir. Böyle bir durumla, acilen doktor çağrılması ve arada hiçbir hata yapılmamasını gerektiren daha ciddi durumlar birbirine karıştırılmamalıdır. Yarım saatten fazla süren, sindirim bozuklukları, sinir ve ateş yükselmesiyle birlikte görülen kusmalar ihmal edilmemelidir.