Zehirlenme, Zehirlenmelerin Belirtileri Sebepleri, Zehirlenmelerin Tedavisi

  • 03 Aralık 2022
  • Zehirlenme, Zehirlenmelerin Belirtileri Sebepleri, Zehirlenmelerin Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.131 kez görüntülendi.
Zehirlenme, Zehirlenmelerin Belirtileri Sebepleri, Zehirlenmelerin Tedavisi

Zehirlenmeler çocukta sık görülen durumlardır. Genellikle basit zehirlenmeler şeklinde görülür. Evde zehirli maddeler, ilaçlar çocukların yetişemeyeceği emin yerlere yerleştirilmelidir.
Zehirlenme Olayı Nasıl Gelişir?: Çocuk anne babasının yatak odasında şekere benzettiği drajeleri görür (aslında bunlar ilaçtır ) hemen bir tane ağzına atar, fakat acıdır, tükürür, işte asıl problem o zaman başlar. Anne çocuğun ağzındaki ilacı görmüştür. Yutup yutmadığını yuttuysa kaç tane yuttuğunu bilemez. Sıvı zehirlenmelerinde durum daha ciddidir. Bir gazoz şişesine konulan çamaşır suyunu çocuk gazoz diye içmek ister. Ağzına bir yudum alır, acıdır tükürür fakat istemeyerek bir miktar yutar. Bu arada her türlü ilacın belli oranlarının üstünde alındığı durumlarda zehirli olduğu, zamanı geçmiş ilaçların zehirlenmelere neden olduğunu hatırlatalım.
Zehirlenme Durumunda Neler Yapılmalıdır:? Sakin ve hızlı davranmak gerekir. İlk önce zehirlenmeye neden olan maddeyi ve yutulan miktarı belirlemeye çalışın.
•Sonra doktorunuza ve en yakın sağlık merkezine de telefon açın. Eğer çocuğunuzun zehirli bir maddeyi yuttuğundan eminseniz zaman kaybetmeden hastaneye götürün. İlacın alınmasıyla zehirlenme olayının başlangıcı arasındaki zamanın az olduğu, tedavinin mümkün olduğu kadar erken başlaması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Kusmalar: Eğer çocuğunuz kusuyorsa yan yatırın. Böylece kusmuğun solunum yoluna kaçmasına engel olursunuz.
• Eğer yakıcı bir madde, benzin, gazyağı, deterjan, böcek ilacı, yuttuysa kusturmaya çalışın. Bu tip yakıcı ve uçucu maddeler akciğerlere giderse ağır hasarlara neden olurlar.

Çocuğu Nasıl Kusturabiliriz?: En basit metot çocuğun ağzına parmak sokmaktır. Fakat genellikle başarı sağlanmaz. Çocuk bu metoda karşı çıkar.
• Çocuğa 1-2 kaşık ipeka şurubu verip kusması sağlanabilir.
• Çocuğa hemen süt vermeyin, bazı zehirlenmelerde ters etki yapar.
• Çocuğun kusmuğunu saklayın. Yuttuğu maddenin tetkiki için gereklidir.
• Çocuğun kusturulması veya midesinin yıkatılması ancak belli bir süre için faydalı olabilir. Gecikilirse zehirli madde kana karışacağından kusturmanın veya mide yıkamanın hiçbir yararı olmaz.
• Eğer zehirli bir madde cilde veya göze temas etmişse hemen bol su ile yıkayın. Üzerine hiçbir madde sürmeyin. Doktorunuzun fikrini sorun.
Öneriler: Size yakın bir hastanenin telefon numarasını elinizin altında bulundurun. Zehirlenme anında telefon edip ilk önlem olarak ne yapılması gerektiğini sorabilirsiniz. Bir zehirlenme sadece bulaşığın kötü yıkanmasına da bağlı olabilir. Şu halde, bulaşıktan sonra özel olarak hazırlanmış bir maddeyle tüm yemek takımlarını iyice fırçalayarak önleminizi alın.