Memede Göğüslerde Ele Gelen Sertliğin Sebepleri Ve Tedavileri Nelerdir

  • 06 Kasım 2022
  • Memede Göğüslerde Ele Gelen Sertliğin Sebepleri Ve Tedavileri Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 458 kez görüntülendi.
Memede Göğüslerde Ele Gelen Sertliğin Sebepleri Ve Tedavileri Nelerdir

Memede Ele Gelen Sertlik: Memede ele gelen sertlikler, kadınlar tarafından büyütülen ve korkulan bir olaydır. Herşeyden önce bu korkunun yersiz olduğunu söylemek gerekir. Çünkü 9/10’u bir yağ kistidir veya meme kistidir Yani iyi huylu bir urdur. 1/10 ise bu kanser olabilir. (Habis ur). Günümüzde meme kanseri, tedavisi olan bir hastalıktır Herşeyden önce zamanında doktora başvurulup önlem alınmalıdır. Doktora başvurulmadan yapılan sıcak su kompresleri vs. hastaya varardan çok zarar verir.
İyi huylu tümör belirtileri:. Ağrılı kitlelerin iyi huylu olma olasılığı fazladır.
• Hareketli kitleler, eğer meme salgı bezine yapışık değilse iyi huyludur.
• Kenarları belirli kitleler genellikle iyi huylu tümörler sınıfına girerler. Şüpheli bir tümörün belirtileri Tersine, bazı alarm işaretleri de sadece kuşku verici sayılırlar.
• Tek başına, ağrısız, sert, az hareketli ve özellikle deriye yapışan bir tümör şüphelidir.
• Meme başına yakın bulunan ve onu içeri çeken bir tümör çok şüphelidir. ancak şunlar da unutulmamalıdır.
• Göğüslerin elle yoklanması nazik bir iş olup, tibbf deneyim ve bilgi ister.
• Çoğu kadının koltuk altında, ergenlik çağından kalma bezeler olabilir.
. Gerçekten kanserli bezeler, ancak geç devrede, tümörün gelişmesi sırasında ortaya çıkabilir.

İncelemeler: Doktor soru sorar, inceler, yoklar ve birtakım tamamlayıcı incelemelerin sonucunu aldıktan sonra karar verir.
Bu incelemeler:
Mamografi: göğüsün veya tümörün radyografisidir.
Termografi: göğüsün bir tabakasının projeksiyonla taranmasıdır. Her kısım yaydığı ısıya göre renk alır (kanserli dokular, normal dokulardan daha fazla ISI verir).
Tümörün zararsız çıktığı durumda doktor:

– Eğer kist sıvı dolu ise, tümörü patlatır. Tümörü aldıktan sonra dokusunu mikroskopta inceler. İncelemede şüpheli hücreler görülürse, derhal daha geniş bir cerrahi müdahaleye girişir.
• Habis tümör durumunda doktor, operatörün onayında: Tümörün yeri iyice belliyse, onu memeye dokunmadan alır. Daha önce veya sonra kobalt tedavisi uygular. Tümör bezelere ulaşmışsa göğsü olduğu gibi alır ve koltuk altı bezelerinin yuvasını temizler, ardından da kobaltoterapi tedavisi uygular.
Son olarak, bütün bu durumlarda kadın menopoz dönemine gelmemişse, cerrahi yolla veya ışınlarıyla yumurtalıklar köreltilmelidir. Bu son cerrahi önlem çok önemli olup iyileşme için vazgeçilmezdir. Bu arada zaman zaman hormon tedavisi de uygulanacaktır.