Karın Ağrıları, Karın Ağrılarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 19 Kasım 2022
  • Karın Ağrıları, Karın Ağrılarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 303 kez görüntülendi.
Karın Ağrıları, Karın Ağrılarının Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Karın Ağrıları Değişik Hastalıklardan Kaynaklanabilir. Anneler en çok çocukları karın ağrısından yakındıkları zaman telaşlanırlar. Çünkü çok ağır olabilen birçok hastalıklar karın ağrısıyla başlar. Bazen bu çaresi kolay olan bir ishal veya kabızlığın belirtisi olabilir. Fakat aynı zamanda ağır bir duruma işarette sayılabilir. Büyüklerde veya çocuklarda olsun, görülen her karın ağrısına dikkat edilmelidir.
Yapılması Gerekenler, Karın Ağrısı Durumlarında Şunlar Yapılmalıdır: • Dışkı incelenmelidir: ishalli veya kabızlı, kanlı, normal veya beyazımsı renkte, kurtlu da olabilir (oksiyür, askaris) ki bu doktoru parazit teşhisine yöneltebilir.
. Gözlerin rengi incelenmelidir. Eğer gözler sarıysa teşhis şu yönlerde olabilir:
– Karaciğer, safra yolları, pankreas, virüse bağlı sarılık
– Kan hastalıkları
– Siroz
– Kalp yetmezliği
– Rektumdan vücudun Isısı ölçülmelidir. Eğer ateş görülürse enfeksiyon sözkonusu olabilir.
•Hastanın kilosu ölçülmelidir: zayıflama varsa habis bir tümör düşünülebilir. Karın elle yoklanmalı, sertlik veya duyarlılık aranmalıdır. Doktor yoklama sırasında ağrılı bölgeyi kesinlikle bulacaktır, elle yoklama sırasında başka bir bölgedede ağrı olabilir. Çünkü ağrının zaman ağrıyan duyulduğu yer her organda değildir.


• Ağrının kaynağı bilinmiyorsa müshil verilmemeli, sıcak su veya buz torbası konulmamalı, “kocakarı” ilaçları verilmemelidir. Bu ilaçlar bazı durumlarda yararlı olursa da, başka durumlarda ters tepki yapabilir ve hatta öldürücü olabilirler. Kendi başına iş yapılmamalı, şiddetli ve uzayan karın ağrıları duyulduğu an doktora haber verilmelidir.
• Doktora ağrının devamlı olup olmadığı anlatılmalı, eğer devamlıysa ne kadar sürdüğü bildirilmelidir. Ağrı, bölgede bulunan diğer organlara da yayılabilir.

Karın Ağrısının Yerleri ve Nedenleri: Karın boşluğundaki ağrılar mide, kalın bağırsak, pankreas, akciğerler ve kalple ilgili olabilir.
• Sağ kaburganın altındaki bölgede, yani karaciğerin bulunduğu bölgede olan ağrılar başta safra kesesi ve karaciğer olmak üzere sağ böbrek, koledok kanalı, kalın bağırsağın sağ tarafı ile ilgili olabilir. Göbek çevresinde görülen ağrılar pankreas, duodenum, idrar yolları, bağırsaklar veya aortla ilgili olabilir.
• Sol kaburganın altındaki bölgede görülen ağrılar dalak, sol böbrek, kalın bağırsağın sol kısmı veya pankreasın ucu ile ilgili olabilir.
●Karnın sağ alt tarafında olan ağrılar caecum, apandisit ve bağırsaklarla ilgili olabilir.
. Karnın sol alt tarafında olan ağrılar inen kolonla ilgili olabilir.
• Göbeğin tam altında pubisin üstünde olan ağrılar bağırsaklar, genital organlar, idrar organları veya apandisitle ilgili olabilir.
Karın altındaki ortada, pubisin tam üstünde görülen ağrılar özellikle kadınlarda, genital organlarla veya sidik torbasıyla ilgili olabilir. Sancının şiddeti de aynı zamanda teşhise yön verebilir.
Eğer şiddetliyse; apandisit gibi acil bir durumun habercisi olabilir.
Çok şiddetliyse: “bıçak gibi” ağrıyorsa bu midede küçük bir delinmenin sonucu olabilir. Eğer az duyuluyorsa, pankreatit gibi gelişmekte olan bir hastalığı bildirebilir.