Yutma, Yutkunma Güçlüğünün Zorluğunun Sebepleri Tedavisi

  • 13 Kasım 2022
  • Yutma, Yutkunma Güçlüğünün Zorluğunun Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 337 kez görüntülendi.
Yutma, Yutkunma Güçlüğünün Zorluğunun Sebepleri Tedavisi

Yutma Zorluğu:Yutmada zorluk çekmektir. Nedenleri çeşitli olup, agirlik derecesi basit sinir bozukluklarından gırtlak kanserine kadar uzanabilir. Yutma engeli her zaman huni şeklinde genişlemiş olan yutağın oluşturduğu “tüp” ve ardındaki yemek borusu üzerinde yerleşir. Bu “tüpe gelen her zarar disphagiaya neden olur. Yutak düzeyinde disphagianın(disfaji) kaynağı, öncelikle ateşli ve ağrılı bir anjinde, bademcik iltihaplanmasında, hatta bademcik aftlarında bulunabilir. Teşhis doktor için olduğu kadar, genellikle hasta içinde basittir. Ancak çok kez anjinle karıştırılan aftlar yüzünden, gereksiz yere antibiyotik tedavisine başlanılmaktadır. Yutak ve bademcik aftları genellikle kendi kendine geçer, fakat bunun yanında tehlikeli bir disphagiaya neden olarak, özel bir hastane tedavisini gerektirebilir (lisozim,C vitamini, vs.)Yutak veya gırtlak kanserlerine gelince uzman doktorlarca yapılması gereken çok daha ciddi araştırmalar sözkonusudur.

• Yutak düzeyinde disphagianın en büyük nedenlerinden biri de yutak distonisinde görülür. Bu durum huni şeklindeki yutak kaslarını çevreleyen tibromların kasılma hareketlerinde aşırılik ve düzensizlikten ileri gelir. Bu Fibromlargenellikle uyumlu bir şekilde kasılıp gevşeyerek yutkunma ve besin yutmayı kolaylaştırırlar. Normal ve beslenme dışı durumlarda, düzenli ve orta tempoda çalışırlar. Yorgunluk veya nörovejetatif sistemin bozulması durumlarında, yutak kaslarındaki fibromların kasılması aşırı veya düzensiz hale gelerek boğazın sıkılması hissi ile yutma zorluğu yaratır (özellikle yutkunmada güçlük). Buna yutak distonisi veya nörovejetatif yutak distonisi denir Kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür ve kanser olduğunu sanan hastayı oldukça endişelendirir. Hiçbir ağır yanı olmayan bu rahatsızlığın tedavisinde sakinleştirici ilaçlar kullanılmalıdır. Kahve ve uykusuzluk bu halin baş düşmanıdır. Yemek sırasında hastanın zihni çok dalmış olduğu zaman sorun görülmez. Normal yutkunma sırasında ise aksine çok güçlük verir.


Yutaktan daha sonra gelen bir nedende guatrdir Guatr her zaman yutkunmayı zorlaştırmakla kalmaz, bazı durumlarda bunun gerçek nedenini oluşturur. Zaten gözle görüldüğü için guatrın teşhisi güç olmaz.
• Yemek borusu düzeyinde dispagianın nedenleri çeşitlidir. Burada da sinirsel bir sıkılma veya boğulma belirtileri ile nörovejetatif distonia kendini gösterir. Başlıca nedenler burada da sempatik ve parasempatik sistem bozuklukları ile yemek borusundaki kas rahatsızlıklarıdır.
• Dispagiadan daha korkulu bir durum yemek borusu kanseridir. Bu durumda yutkunma zorluğu daha artar ve yemek yerken çok acı verir. Esnek bir tüpe yerleştirilmiş optik bir sistem sayesinde yemek borusunun içi görüldükten sonra teşhis açıklanır.
• Sık rastlanan ve çok kez dispagianın kaynaklandığı bir yemek borusu hastalığı da yemek borusunda çıkan birtorbacığın bir çeşit yemek borusu fıtığı yapmasıdır.
. Son olarak, alınması sakıncalı olan kostik sıvıların yaptığı yemek borusu yanmaları da unutulmamalıdır.