Hava Yutma (Aerofaji)

  • 02 Kasım 2022
  • Hava Yutma (Aerofaji) için yorumlar kapalı
  • 673 kez görüntülendi.
Hava Yutma (Aerofaji)

Hava Yutma (Aerofaji): Aerofaji, Yunanca “aeros” (hava+ “phagein” (yemek) sözcüklerinin bileşiminden meydana gelen ve tıp biliminde, hava yutma olarak kullanılan bir terimdir. Yemeklerden sonra gaz çıkartma gereksinimi, yemek sırasında yutulan ve midede gaz yapan havanın dışarı atılmasıdır. Normal midede birtakım gazlar bulunur. Gazlar genellikle midenin üst kısmını kaplar. Bu bölüme yumrulaşmış bölge denir. Burada bulunan gaz kabarcığı diyaframın sol kısmına rastlar. Bu nedenle diyaframın solu sağına nazaran daha kabarıktır. Mide gazlarının artması, kalp üzerine basıncı fazlalaştıracağından sakıncalıdır. Çeşitli yan etkileri vardır. Bu basınç artışı, taşikardi olarak bilinen ve kalp atışlarının hızlanması olarak tanımlanan bir hastalığa neden olabilir. Bunun yanı sıra, daha değişik yan etkiler de gösterebilir. Sindirim sisteminin, en geniş bölümünü oluşturan mide de aerofajiye neden olan gazların (hava, asít, v.b) üç nedeni vardır. Birinci neden, yemek yerken ya da su içerken besinlerle birlikte, bir miktar havanın yutulmasıdır. İkinci neden bağırsaklarda bulunan bakterilerin karbondioksit ve hidrojen gazı üretmeleridir. Üçüncü neden ise, kanda bulunan bazı gazların (örneğin azot) bağırsak boşluğuna geçmesidir.

Midedeki gazın hacmi ne zaman artar? Midedeki gazın hacminin artmasının değişik nedenleri vardır. Bu nedenler arasında, en çok bilinenleri şunlardır:• Asit oranı fazla içeceklerle, alkollü içkiler arasında sayabileceğimiz bira, şampanya ve buna benzer içkilerin kullanılması.
• Bol protein içeren ve insan vücudu için gerekli besin maddeleri arasında sayabileceğimiz süt ve yoğurt gibi yiyeceklerin, midede fermantasyon (mayalanma) yapması. Kalın bağırsağın bir bölümü, karın bölgesinde, midenin önünden dolaşıp geçtiği için, bu bağırsaklarda oluşan gazların mide gazı olduğunu zannedebilirsiniz.
• Midesinde aşırı derecede gaz birikenler, geğirme sırasında, mide asiti ile karışık yiyecekler de kusabilirler. Mide asiti, yemek borusunun alt kısımlarında yanmaya neden olarak, yaralanmalar yapar ki, bunlar da çok ağrı yapar.

Eğer midenizde sık sık şişlik ve gaz oluyorsa, midede mayalanan yiyeceklerden kaçınmanız gereklidir. Mide gazlarının asıl önemli nedeni, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinin düzensiz çalışmalarıdır. Çünkü, bu sistemler, insan vücudundaki bütün organların, özellikle de sindirim sisteminin ve kan dolaşımının çalışmasını kontrol eder ve yönetirler. Sempatik ve parasempatik sistemlerdeki düzensizlikler, sindirim organlarını saran kasların gerilmesine neden olur. Mide kaslarının bu şekilde gerilmesi ise, ağız yoluyla yutulan havanın, gaz halinde, bütün mideyi sarmasına yol açar. Böylece biriken hava, karında gerginliğe şişlige, ağrıya geğirmeye ve anüs yoluyla sık sık gaz çıkartmaya neden olur. Aerofajinin bu tür kötü etkilerini azaltmak için sinirsel gerginliklerden kaçınmak gerekir. Bu rahatsızlıklardan şikayetçi olanlar sinirsel bozukluklarının olmadığından eminlerse yedikleri besinlere dikkat ederek, bu durumu önleyebilirler. Özellikle de gaz yapan, midede mayalanmaya neden olan yiyecekleri yememelidirler. Aşırı yorgunluk, fazla kahve, sigara, uykusuzluk v.b. gibi durumların, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerinde düzensizliklere neden olacağı, hiçbir zaman unutulmamalıdır. Gaz yapan yiyecekleri yememenin yanısıra, medikal olarak gaz giderici ilaçlar (ökarbon eucarbon, onotil v.s.) ve antikolinerjikler de kullanılabilir.