Vücutta Oluşan Kırıkların Sebepleri Tedavisi

  • 14 Kasım 2022
  • Vücutta Oluşan Kırıkların Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 256 kez görüntülendi.
Vücutta Oluşan Kırıkların Sebepleri Tedavisi

Başlıca kırık türleri: Basit ya da tam olmayan kırıklarda kemik uçları birbirinden ayrılmamıştır. Önemli kırıklarda kemik birkaç yerinden kırılır kırılmada damar zedelenmesinden kanama bir veya daha çok sinirin zedelenmesinden felç olabilir ayrıca birden fazla kemik kırılması görülür.
Kol bacak kırıkları: Bir yeri kırılan kişi eğer bilinçli durumdaysa genellikle yerel bir ağrıdan şikayet eder ve en ufak harekete dayanamaz, yaralı kırılmış olan yerini oynatamaz. Kırık kol veya bacakta şekil bozukluğu, morarma görülür.
Tehlikeleri: Hastada şok durumu görülebilir. Zamansız bir hareket durumu ağırlaştırabilir veya kırığın açıkta olması vücutta enfeksiyon yapabilir.
Yapılacak hareketler: Acı hafifletilmeye çalışılmalı ve bu suretle şok olasılığı azaltılmalıdır. Yaralı, hareket ettirilmemelidir. Genel olarak kollar için bez bacaklar için daha kuvvetli bağlar kullanılır kırığın bulunduğu bölge hareketsizleştirilir alt ve üst eklemler bloke edilir.


Özellikle trafik kazalarında birbirine bağlı zedelenmeler olabileceği, görülen kırığın çok daha ağır bir durumu gözden saklayabileceği düşünülmelidir. Yaralı öncelikle tam bir muayeneden geçirilmelidir: kırık tedavisinden önce kalbi, solunum ve dolaşım sistemleri kontrol edilmelidir. Yaralı hastaneye kaldırılana kadar kontrolde tutulmalıdır.
Kafatası kırığı: Ne zaman kafa bir darbeye hedef olursa akla gelmelidir. Kazanın önemine göre bu kırıkların belirgin veya gizli belirtileri vardır.
Görünen belirtiler: Bunların sayısı fazladır.
-Yara ile görülen kafatası deformasyonları
-Kulak veya burundan kan veya sıvı gelmesi
– Bilinç kaybolması, solunum bozuklukları görme ve denge bozuklukları. Bu belirtilerden bir veya daha fazlasının görüldüğü durumlarda hasta derhal hastaneye kaldırılmalıdır.


Gizli belirtiler: Bunları anlamak daha zordur: zaman zaman görülen uyku hali, bazen geç gelen kusmalar sinir ve öfke nöbetleri, sarhoşluk gibi haller. Bu belirtiler beyindeki damarlardan birinin çatladığını ve beyne kan toplandığını gösteren belirtilerdir. Durum süratle ağırlaşır ve ancak hastanın derhal bir kliniğe kaldırılıp ameliyata alınması ve beyindeki kan birikiminin temizlenmesiyle düzelir.
Özetle: Başını vurmuş kimseler dikkatle kontrol edilmeli ve aldatıcı belirtiler araştırılmalıdır. Yaralı güvenlik açısından yatık pozisyonda hastaneye taşınmalıdır (yan yatmış)
Belkemiği kırıkları: Her türlü trafik kazasında ve yüksek yerlerden düşmeler sonucu görülebilir.
Eğer yaralı bilincini kaybetmişse, etrafındakiler tarafından başının altına bir yastık konularak düz bir şekilde yatırılmalıdır. Eğer yaralının bilinci yerindeyse, sırtının ve böbreklerinin ağrıdığını söyleyecektir. Zaman zaman bacaklarını oynatamadığından, karıncalanmadan, sıcak veya soğuk suya dalıp çıkma duygusundan yakınacaktır.


Yapılacak hareketler:
– Yaralıya dokunulmamalıdır;
– Yerinden oynatılmadan üstü örtülmelidir;
– Yardım ekibi çağrılmalıdır; Gelecek olan uzmanlaşmış ekibin yaralıyı sarsmayacak biçimde kaldırarak, özel bir yorgana yerleştirmesi beklenmelidir.