Kalça Artrozu Nedir? Kalça Romatizması Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 23 Kasım 2022
  • Kalça Artrozu Nedir? Kalça Romatizması Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 330 kez görüntülendi.
Kalça Artrozu Nedir? Kalça Romatizması Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Kalça Artrozu: Kırkından sonra her iki cinste de görülen, ateş yapmayan kronik kalça romatizmasıdır. Ağrı ve hareket zorluğu ile ortaya çıkar, ağır ağır tutulmaya doğru gider. Olayların % 50’si normal görünen kalçada, geri kalanı da doğuştan malformasyonu olan kalçada olur. (Kırılmadan sonra, veya iki bacağın eşit uzunlukta olmaması durumunda). Çoğunlukla tek yanlı gelişen bu hastalık, iki tarafta eşit olmayan bir gelişme hızıyla her iki kalçaya da yerleşebilir.
Nasıl ortaya çıkar?: Başlıca belirtisi yürüme sırasında kalçada görülen, bu yüzden de az çok sinmiş sayılan bir ağrıdır. Bu ağrı çoğunlukla kasıkta ve kalçanın ön kısmında hissedilir ve dize kadar iner. Merkezi neresi olursa olsun, ağrı yürürken başlar, yürüme süresini kısaltır, durunca da hafifler. Bir de “yola çıkış” ağrısı denen, özellikle uzun süre oturduktan sonra hissedilen ve birkaç adım attıktan sonra hafifleyen bir ağrı vardır. Ciddi kalça artrozları bazen gece ağrıları yapabilirler. Diğer taraftan günlük yaşamın bazı işleri örneğin ayakkabı bağlamak veya alçak bir yere oturmak kalçanın iyi bükülmememesinden dolayı engellenebilir.


Tüm bu belirtiler özellikle kişi 40 yaşını geçmişse bir kalça artrozunu akla getirmelidir. Fakat hastalığın teşhisi ancak kalça röntgenlerinden sonra onaylanabilir. (Burada femur kemiğinin başı ile bağlı kemiğin boşluğundaki deformasyonlar görülür.) Buna karşılık biyolojik tahlillerden kesin birşey anlaşılmaz, alyuvarların dibe çökme hızı bütün artrozlarda olduğu gibi normaldir. Kalça artrozun yol açtığı ağrılı sakatlık yavaş yavaş ağırlaşır ve eklem bozukluğu çok kez iki taraflı olur. Kalça artrozuna yakalanmış olan çok sayıda hasta asgari yürüyüş kapasitesi bakımından fazla etkilenmezken, ağır çift taraflı arzroza yakalanmış olan bazıları yavaş yavaş kötürümlüğe doğru gitmektedirler.


Tedavi Yöntemleri: Tıbbi tedavi uzun yürüyüşlerden ve ağır yük taşımaktan kaçınmaya dayanır. Buna karşılık yüzme, bisiklet ve yatık pozisyonda kalça hareketleri ısrarla önerilmektedir. Ağrı bir dizi ilaç tarafından başarıyla dindirilebilir, bunlar arasında aspirin, endometasin, ve fenilbutozon’un özel bir yeri vardır. Son olarak, intra- antiküler (eklem arası) kortizon iğneleri diğer ilaçlara direnen ağrıları hafifletmek üzere hala kullanılmaktadır. Bunların yanında radyo terapi ile sıcak tedavisini de saymak gerekir.
• Cerrahi tedavi kalça malformasyonu sonucunda başlayan kalça artrozları ile ağır sakatlık yapabilecek bazı kalça artrozlarında uygulanır. Ameliyat tekniği hastalığın kaynağına, cinsine, hastanın yaşına, sakatlık derecesine göre ayarlanır. Bazı müdahaleler yalnızca eklemsel mekaniği düzeltmeye yönelik olduğu halde, bazıları hasta eklem yüzeylerinin yerine totel kalça protesi takılmasını gerçekleştirirler. İsminden de anlaşıldığı gibi, total protez femur (kalça kemiği) başı ile bağlı kemiğin boşluğunu doldurur. Çoğunlukla metal veya polietilen protezler metakrilak metilden bir çeşit “çimento” ile kaplanmıştır. Protezin takılmasından sonra, hemen yürümeye başlanabilir ve olayların %90’ından fazlasında ağrı kalmaz. Sonuçlar gayet olumlu olup, protezler vücutta 5 yıldan 15 yıla kadar, hatta daha bile fazla kalabilirler. Burada cerrahi tekniğin çok büyük bir aşaması sözkonusudur. Bu sayede çok sayıda sakat insan normal etkinliklerine kavuşma olanağını bulmuştur.