Siyatik Nedir.? Siyatik Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 22 Kasım 2022
  • Siyatik Nedir.? Siyatik Belirtileri Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 381 kez görüntülendi.
Siyatik Nedir.? Siyatik Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Bilinen belkemiği siyatiği siyatik sinirin kökünden gelen bacak ağrıları ile ortaya çıkar. Ağrı, dördüncü omurun beşinci omurdan, onu da birinci kuyruk sokumu omurundan ayıran iki diskten birinin, sinir kökünü sıkıştırmasından kaynaklanır. Gerçekten de bu son iki omur kemiği arasında bulunan siyatik sinirinin kökleri, yakınlık durumları bakımından en güçsüz olanlarıdır. Diskin, arka halkası üzerine baskı yapması belin ağrımasına neden olursa da, siyatik sinirinin sıkışması ve azması için bu diskte kayma olması, yani fıtık gerekir. Ağrıya yolaçan nedenler mekanikte olabilir: ağırlık kaldırma, bel kemiği hareketleri, öksürük, boşalmada ikinma, hapşırma. Ağır bir hareket sonucunda kriz travmatizma gibi şiddetli bir şekilde ortaya çıkar. Fakat asıl önemli olan, bu mekanik etkenin şiddetinden çok meydana geliş özelliğidir: ağrı veren basit bir bükülme hareketi, ağırlık kaldırma veya düşme kadar etkili olabilir.
Ağrının Ortaya Çıkması: Ağrı şiddetli olup, en ufak harekette azar, dayanılmaz olur. Siyatik siniriyle belkemiğinde görülür. Ağrı genellikle kalça, bacak ve ayağı rahatsız eder, hasta yürüyemez olur. Bazen de dizden aşağı inmeyebilir. Çoğu kez bacak veya ayakta karıncalanma ve uyuşma ile devam eder. Genellikle, hasta aynı zamanda belkemiği ağrıları da duyar (bu ağrılar boyuna veya kuyruk sokumundan yukarı doğru enine de olabilir.)


Gelişmesi: Eğer siyatik ağrısı yeni (2 aydan), orta şiddette ve hareketi önleyici değilse, tibbi tedavi uygulanır. Buna karşılık, eğer inatçı özellik taşıyor (4 ayı geçen) ve yürümeyi önlüyorsa, cerrahi tedavi gerekli olabilir. Doktorun klinik muayenesi ile belkemiği ve kuyruk sokumu omurlarının röntgenleri sonucunda genellikle kanserli bel fıtığı, bel kemiği tümörleri veya zona teşhislerinin konulma durumu vardır.

Tedavisi: Ağrı krizi durumunda yapılacak ilk hareket hastayı tercihen sırtüstü yatırmak ve aspirin vermektir. Bu ilk önlemler alındıktan sonra doktor çağrılmalıdır. Bilinen disk siyatikleri tibbi tedavi gerektirir (ender olarak ameliyat). Tibbi tedavinin çifte amacı vardır. Önce disk kaymasını olabildiğince azaltarak sıkıştırmayı kaldırmak, sonra da sinir kökünün iltihaplanmasını önlemeye çalışmak. Birinci amaca mekanik yollarla, ikincisine ise iltihap giderici ilaçlar yardımıyla gidilir. Birbirini tamamlayan bu iki metot aynı anda uygulanabilir.

Mekanik Yollar: Disk kaymasını azaltabilmek için, ilk önemli olan, hastayı tercihen sırtüstü yatırarak kesin dinlenmeye almaktır, böylece kaymış diskin üzerine basılması önlenmiş olacaktır. Daha sonra doktor, dinlenmenin yanısıra belkemiği ile kuyruk sokumu arasındaki bölümü alçılı bir korse yardımıyla hareketsizleştirir. Bu korse sonradan metal pullu balina kurseyle değiştirilebilir. Dinlenme safhasından sonra, itme ve çekmelerle belkemiği hareketlerine geçilecektir. Bel fıtığını azaltmayı amaçlayan bel kemiği hareketleri, iki üç seansta yeterli sonuç alınamaması veya başarısızlık halinde bırakılmalıdır.

İltihap Giderici Tedaviler: Sıkışmış sinir köküne kan toplanmasını önlemeye çalışır, bir başka deyişle sinir kökü ağrılarını yapan iltihaplanmaya karşı mücadele eder. Bu iltihap giderici işlem iki şekilde yapılabilir: genel yoldan ve yerel yoldan.

Genel İltihap Gidericileri: Aspirin ve ağrı kesicilerin yanında fenilbutozon kullanılır. Kuvvetli bir iltihap giderici etkisi olan bu ilaç doktor kontrolünde ve tuzsuz rejimle alınmalıdır.
Kortikoidler: kortizon ilaçları tercihen çok ağrılı siyatiklerde, genel yoldan kullanılabilir. Ilk iki günde yüksek dozda alınan bu ilaç, sonraki günlerde yavaş yavaş azaltılmalıdır.
İltihap Giderici Yerel Tedavilerin İki Çeşidi Vardır: Yerel olarak yapılan kortizon ve uyuşturucu iğneler;
– Fizik tedavi Yerel iğnelerin kullanımı her safhadaki siyatik için en akla yakın tedavi yoludur. (özellikle kortizonun kullanılmasından bu yana). Omurilik kanalına ulaşmak için kuyruk sokumu altından omurlar arasındaki boşluklara kadar birçok giriş yolu kullanılmıştır.