Saç Dökülmesi

  • 07 Kasım 2022
  • Saç Dökülmesi için yorumlar kapalı
  • 533 kez görüntülendi.
Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi: Saç dökülmeleri kısmi veya genel olabilir. Kısmi dökülmelerde bölge bölge açılma görülür. Genel dökülmelerde ise saçlarda seyrekleşme görülür.
Pelad: Yalnız saç teline dokunan garip bir hastalıktır. Saçların parça parça 2-5 cm. çapında plakalar halinde tamamiyle dökülmesine denir. Dökülme ağrısızdır. Alışılmış biçimiyle bu hastalık 1,2 ya da 3 adet plakanın çıkmasına neden olur. Kendi hallerine bırakılırsa bu plakalar 2 ya da 3 ay içinde kendiliklerinden iyileşebilirler. Saçların yeniden uzaması bazen uzun zaman alır. Bazı durumlarda başka plakalar çıkabilir. Her durumda da onları doktora göstermek en doğru harekettir. Ender olmakla birlikte öyle durumlar vardır ki, kafa derisi ile birlikte bütün vücut kılları dökülmeye uğrayabilir. Buna tamamıyla dökülme denir. Bu son durumda yeniden saçların ve kılların çıkması çok yavaş ve zor gelişir. Nedeni bilinmemektedir.
Ancak kesin olan bir şey vardır: Bu hastalık, ağır bir psikolojik buhran sonucu gelişir. Buhranı yaratan olay yakın bir geçmişte ya da çok uzun bir geçmişte gerçekleşmiş olabilir. En iyi tedavi, deriyi uyarıcı ve canlandırıcı losyonlar sürmek ve sakinleştirici ilaç almaktır.


Trikotilomani: Burada saç hastalığı sözkonusu değildir. Saç koparılmış değilse de kafa derisine çok yakın yerinden tahrip olmuştur. Kafa derisinin belli bir yerini durmadan ovarak kırılmalara neden olan hastanın kendisidir. Burada çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de, özellikle kadınlarda olan bir tik sözkonusudur.
Kaynağı psikolojiktir: bu şekilde saçlarını döken kadın bunu iradesi dışında, yaşadığı acı bir psikolojik olayın etkisi altında yapmaktadır. Tedavi öncelikle geçiştirilebilecek olan olayın gündeme getirilmesi, irade dışı hareketin bilince aktarılması, sakinleştirici ve anxiolitiklerin kullanılmasını öngörür.

Saçkıran Tenyalar: Avrupa ülkeleri insanlarında az görülür Trikopiton türünde bir parazite bağlıdırlar. Derinin hafif kızarmaya ve kaşınmaya başlaması ile görülürler. Genellikle çevrede bu tür tenyayı taşıyan bir çocuktan bulaşırlar. Buna karşılık, Kuzey veya Kara Afrika kadınlarında özel tenyalara daha sık rastlanır. Çocuklukta yerleşip hemen hemen hiç tedavi görmeyen bu tenyalar, tedavi edilmezse yetişkinlikte de devam eder. Sonuçları ağırdır: kafa derisi üzerinde çok çirkin yara izine benzer izlere neden olurlar. Özel İncelemeler Kafa derisinin çok titiz bir incelemesi olan trikogram, zor durumlarda düşünülür. Bu inceleme saç köklerinin farklı görünümlerini yüzde olarak belirlemeye dayanır. Normal bir saç belli bir formüle girer. Bu incelemeler sonucu. saçın dökülme şiddeti bulunur, fakat nedeni teşhis edilemez. Trikogramlar şakaklardan, başın önünden ve arkasından 100 adet kadar saç teli alınarak kökleri mikroskopta incelenerek yapılır. Ancak bu, çok zaman alan bir inceleme şeklidir ve başvuranların sayısı oldukça yüksektir. Bununla birlikte konusunda deneyimli bir cilt hastalıkları uzmanı, bir tek klinik incelemesinde, hastanın derisi ve derideki dökülmeler hakkında fikir sahibi olabilir. Bu inceleme yalnızca kuşkulu veya çok özel durumlarda yapılır.