Kulak Tıkanmasının Sebepleri Tedavisi

  • 05 Kasım 2022
  • Kulak Tıkanmasının Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 308 kez görüntülendi.
Kulak Tıkanmasının Sebepleri Tedavisi

Kulak Tıkanması: Acele yardım gerektiren konulardan biridir. Bir gün önce normal olarak işiten bir kişi, sabah kalktığında sağır olduğunu zannedebilir. Tek kulağında duymada azalma vardır. Bu nedenle bazı belirgin sesleri duymaya çalışır. Kulağında uğultu vardır. Dış kulaga bir baskı yapıldığını hisseder. Burada dış kulak yolunun anotomik ve fizyolojik yapısı ile ilgili bir takım bilgiler verelim: her iki kulağın işitme yolunda deri üzerindekilere benzer yağ bezleri vardır. Kulakta bunlara “cerumineuse bezleri” adı verilir ve kulak kiri adı verilen bir madde salgılarlar. Kulak yolunu kaplayan kıllı deliklerin altında oluşmuşlardır. Bunlar çocuklarda daha az belirgin olmalarına karşın özellikle yaşlı kişilerde belirgindirler. Kulak yolu dikkatli bir şekilde incelenildiğinde bunları görmek olasıdır. Kulak kiri sarı renkli ve tadı acı bir maddedir. Kulak yolu deliğinde hissedilmeden toplanırlar. Bu kir bezler tarafından salgılandığinda akışkan bir şekilde olmasına karşın, havayla karşılaştığında balmumu kıvamını alır.


Çeşitli Araştırmalar sonucunda kirin bileşiminde şu maddelerin bulunduğu saptanmıştır:
su 100
Eter içinde dağılan yağlı maddeler 300
Alkol içinde eriyen potasyum sabunu 350
Su içinde eriyen potasyum sabunu 140
Potasyumda erimeyen organik sabun
Kireç ve sodyum 110 rastlanmamıştır.
Toplam: 1000
Kulağın bu küçük kıllı sistemi balmumu birikintilerini dışarıya akıtarak temizliğini yapar. Balmumu parçası dışarı doğru yuvarlanabilir. Fakat bu yuvarlanma sırasında geri gelmesi kötü sonuçlar doğurabilir.
Kulak kirinin birikmesi iki şekilde olabilir: Kulak yolu içeri doğru meyilliyse (kişi ayaktayken)
• Kulağı bilinçsizce temizlemeye çalışmak da, kulak kirinin daha derinlere itilmesine neden olabilir.


Tedavisi: Kulak zarı yakınında biriken kulak kirleri, sertleşir ve işitme yolunu tıkar. Kulak kirlerinin oluşturduğu bu duvar üzerinde ufak bir delik varsa kişi çok az bir şekilde işitebilir. Fakat, sımsıkı örülmüş bir duvarsa tek taraflı sağırlık olur ve doktor gerektirir. Kulak, doktor tarafından iyice incelenildikten sonra teşhis koyulur. Önemsiz durumlarda kir muayene sırasında doktor tarafından temizlenir. Ancak kir çok fazlaysa müdahale hemen yapılmaz. Doktor hastasına 2-3 gün süreyle günde 3-4 kez kulağındaki kiri yumuşatacak gliserin damlatmasını önerir. Daha sonra kiri çıkarmayı dener. Bu çıkarma işlemi için kulağa su fışkırtmaya yarayan bir aletten yararlanılır. Suyun 37 derece olması gereklidir. Temizleme sırasında yavaş yavaş balmumu parçaları dışarıya çıkmaya başlar, en son asıl parça çıkar. Bu parça siyahımsı ve kulak yolunun şeklini almış durumdadır. Temizlemeden sonra işitme tekrar normale döner. Hasta büyük bir sevinç duyar. Çünkü nedenini bilmediği bir sağırlıktan kurtulmuştur. Küçük çocuklarda görülen kulak kirleri, dikkatli bir şekilde ve titizlikle temizlenmelidir.