Kramp Nedir, Kramp Girmesi Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 09 Kasım 2022
  • Kramp Nedir, Kramp Girmesi Belirtileri Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 398 kez görüntülendi.
Kramp Nedir, Kramp Girmesi Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Adale kasılması krampları: dinlenirken gelebilir, zorlanma özel bir yolaçıcı neden teşkil etmez. Bu tür kramplara özellikle bazı sinir sistemi hastalıkları sırasında rastlanır.
Kasılmayla oluşan kramplar: En fazla hareket yaparken oluşur. Daha çok kaslara vuran hastalıklar sırasında (örneğin miopatiler) görülürler. Spor yaparken oluşan krampların, ayrı incelenmesi gerekir.
Bunlar iki büyük grupta toplanabilir: Hidroelektrolitik arazlar ve adele yorgunlukları. Birinci gruptaki kramplar isteğe bağlı olan veya olmayan bir kasılmadan oluşur, mutlaka zorlama olması gerekmez. Terleme ile (özellikle sıcak havalarda fazla güç sarfetme sırasında) sodyum kaybından olabilir. Bu durumda vücudun terleme yoluyla kaybettiği suya karşılık dokular, vücuttan daha fazla su çekmeye başlarlar. Kandaki potasyum orantısızlığı da, bu krampların başlıca nedenleri arasında yer alır. Diüretik ilaçların zayıflamak için kontrolsüz kullanılması, kandaki potasyumu düşürür. Daha ender olarak, krampların gelişini haber veren bir potasyum fazlası söz konusu olabilir. İkinci gruptaki kramplar, belli yerlerdeki adele yorgunluklarından oluşur. Bu arada statik bozukluklar, adalelerin çalışmasında asimetri yapar skolioz organ kasılması, kalça arazları gibi.

Bazen uygun olmayan eşyalar kas çalışmasını bozarlar: örneğin ayana uymayan pabuçların kullanılmasıyla oluşan ayak krampları, barfiks yapan ve tenis oynayanlarda görülen el krampları gibi…Bu tür kramplar kötü bir teknik ve kötü pozisyonlar sonucu oluşurlar. Krampin başlıca nedeni, hep aynı tarafta ya da belli bir hareket sırasında aynı adale seviyesinde görülmesinden anlaşılabilir.
Kramplar sırasında aynı zamanda dolaşım bozuklukları da görülebilir. Bu bozuklukların nedeni ise dolaşım yetersizliğidir. Dolaşım yetersizliği ise yapılacak işin hacmi ile enerji kapasitesi arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Sporcularda adale yorgunluğuna bağlı krampların görülmesinin başlıca nedeni, antrenman hatasıdır. Gerçekten antrenman, adale hücrelerinde bulunan glikojen ve dolayısıyla enerji maddesi miktarını artırır. Bir diğer önemli faktör de, çalışma öncesi adale ısınmalarıdır. Çünkü bu, oksijen alış verişini kolaylaştırır ve yoğun antrenmanlarda azami oksijen tüketimi bir dakikadan daha az bir süreye düşebilir. Hareket sonrası kramplara gelince, bunların da nedeni laktik asidin adalelerde birikmesidir. Bunu önlemek için, yapılan hareketlerden sonra aniden durulmamalı, fakat yavaşlamalıdır. Örneğin koşu yapan bir kişi, koşusu bittiğinde aniden durmak yerine, koşuyu yavaşlayarak bırakmalıdır.


Tedavisi: Sporcularda rastlanan krampların önlenmesinde fizik tedavi, özellikle masaj ve sıcağın uygulanması büyük önem taşır. İlaçlar dikkatli kullanılmalı ve kesinlikle süresi uzun tutulmamalıdır.
-Miroleksan ilaçların özellikle uyanıklığa karşı yan etkileri vardır. Bazen kasların çalışmasını gevşeterek sporcular için kuvvet kaybına yol açarlar.
• Kinin ve kininli ilaçlar, hareket sırasında daha fazla terlemeye neden olurlar.
• Eğer krampların nedeni bir tetania ya da spazmofilia ise, kalsiyum ve magnezyum vermek gerekir.
Hücresel metabolizmaya etki eden çeşitli bileşimler, özellikle B vitaminleri de ayrıca önerilmektedir.