Karaciğer Koliki

  • 07 Kasım 2022
  • Karaciğer Koliki için yorumlar kapalı
  • 329 kez görüntülendi.
Karaciğer Koliki

Karaciğer Koliki: Hastanın sağ kaburgalarının altında ve çoğu kez karın boşluğunda hissettiği ani ve şiddetli bir ağrıdır. Daha çok geceleri orta yaşlı kadınlara gelir. Basit bir tansiyonla başlayan bu ağrı, kısa sürede dayanılmaz hale gelir. Hasta inler ya da bağırır. İki büklüm durarak, ellerini ağrıyan bölgeye bastırır. Bazen kalkar, yürümeye çalışır, sonra hemen yatağına koşarak boşyere ağrısını hafifletecek bir pozisyon bulmaya çalışır. Ağrı daha sonra yukarı doğru çıkarak sağ omuza yerleşir. Aynı zamanda geriye, göğüs boşluğuna girer. Verdiği büyük ıstırap, aralıksız ve dayanılmazdır İlk başta tansiyonla tanımlanırsa da, bulantı, sarsılma ve safra kusmaları ile devam eder. Hasta kendisini boğulacakmış gibi hisseder, nefes alması zorlaşır. Ağrı krizi yarım saatten başlayarak birkaç saati bulabilir.
Yapılması gerekenler: Bu belirtiler sırasında hastanın yakınları telaşlanarak doktoru çağırır. En doğru kararda budur. Ancak doktor gelene kadar ne yapmalı? Önce hastayı teskin etmek. yanında durmak, bu tür sağ kaburgalar altında görülen bir ağrının mutlaka safra tıkanmasından geldiğini ve kendiliğinden geçeceğini ona anlatmak gerekir. Haşlama yiyecekler veya aspirin verilmemelidir Çünkü ağrı hepatit kolikten değil de, mide ülserinden ileri geliyorsa zararlı olabilir.

Yapılacak en yararlı iş, hastanın rektal Isısını ölçerek doktor gelince ona bildirmektir.
Teşhis: Hazır teşhislerden kaçınılmalıdır. Doktor için sorun, ağrıların bir safra krizinden olduğuna emin olmaktır.

Teşhis şöyle doğrulanabilir: .Hasta, daha önce buna benzer bir kriz geçirmişse, Hastada buna yolaçıcı bir etken görülmüşse (ağır ve yağlı yemek, heyecan vb.)
• Hastanın ateşinin durumu
• Hasta sağ kaburga altlarının elle yoklanmasında bir savunma tepkisi gösteriyorsa. O zaman doktor acilen bir tedavi reçetesi yazacak (antispazmotik, yeterli olmazsa morfin) ve krizin süresini kısaltacaktır. Hiçbir müdahale yapılmadığı zaman kriz, birkaç saat sonra kendiliğinden durur. Genellikle iki veya üç güne kayabilir. Krizi sakinleştirdikten sonra, doktor ağrıların nedenini belirlemek için incelemelere başlar: bunlar biyolojik ve özellikle radyolojik incelemelerdir. Kriz sırasında doktorun varlığı ve rolü çok önemlidir, çünkü hepatit kolik krizi, çoğu acil cerrahî müdahale gerektiren başka ağrılı krizlerle karıştırılabilir. Örneğin ülser delinmesi, ağır apandisit veya pankreasit. Bunların dışında mide ülseri veya karına vuran bir enfarktüs krizi, karaciğer kanseri ya da sağda sinirsel bir kolik de akla gelmelidir.
Nedenleri: Başlıca safra kanalının (Kaledok kanalı), taş ile tıkanması.
. Daha ender olarak safranın boşalma yollarının kanserden tıkanması (safra kesesi kanseri) Safranın kasılmasını ve boşalmasını engelleyen çalışma bozuklukları.
Tedavisi: . Eğer tıkanma küçük bir kriz sırasında giderilmişse, tibbî tedavi yeni bir tıkanmayı önlemeye yöneliktir.
. Eğer tıkanma geniş olup kendiliğinden boşalmaya olanak vermiyorsa, tedavi yalnızca cerrahî yönde olacaktır.