Otitler, Otitler Nedir.? Otitler Sebepleri Belirtileri Tedavisi

  • 21 Kasım 2022
  • Otitler, Otitler Nedir.? Otitler Sebepleri Belirtileri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 285 kez görüntülendi.
Otitler, Otitler Nedir.? Otitler Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Otitler kontrol edilmelidir. Genellikle zararsız gelişme gösterirler, bazen de ağır komplikasyonlar yapabilirler. Bu nedenle hızla tedavi edilmeleri gerekir. Daha çok burun veya boğaz enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkarlar. (Östaki borusunda) Enfeksiyonlu hastaliklar sırasında da oluşurlar (skarlatin, kızamık). Nem ve soğuk da bu hastalığı ilerletir.
Otitler iki kısımda incelenebilir:
– Akut otitler, Kronik otitler
Akut Otit Aniden kısa aralıklarla can yakan bir ağrı ortaya çıkar. Çoğu zaman çeneye doğru inen bu ağrı bir diş ağrısıyla karıştırılabilir. Işitme kabiliyeti azalır (fısıltı bile duyulmaz olur). Ateş yükselebilir (39°- 40°). Kulak zarı muayene edilerek enfeksiyonun aşaması saptanır:
Kanamalı otitlerde: Kulak zarı kırmızı fakat henüz yarısaydamdır.
.Kapalı irinli otit: Kulak zarı koyulaşır ve bombeleşir. İçinde irin var
. Açık irinli otit: Kulak zarı delinmiştir ve dışarı irinli bir sıvı akar. Bu sıvının akmasıyla hasta rahatlar. (Ağrı kesilir ve ateş düşer)


Tedavisi: Bebeklerde olduğu gibi, otitin aşamasına göre de değişir.
. Antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlarla yerel ve genel tedavi.
• Parasentez Hastalık tedavi edilmezse de genellikle iyiye gider. Ancak komplikasyonlu durumlar da görülebilir. Komplikasyonlar:
. Mostoidit: enfeksiyon, mastoid bölgeye sıçrayabilir:
– Ağrı çok fazlalaşır, hasta uyuyamaz.
– İrin akıntısı devam eder,
– Ateş tekrar yükselir
– Kulak kepçesinin ardındaki basınç acıyı arttırır.
• Yüz felci
• Labirentit: enfeksiyon iç kulağa geçerek sağırlık ve baş dönmesi yapabilir.
• Menenjit
• Beyin apsesi
Akut otitler ilerleyerek kronik halde olabilirler. Otitlerin tedavi ve gelişmesini büyük ölçüde etkileyen antibiyotiklerin kullanımı sayesinde komplikasyonların artık ender görüldüğünü de hatırlatmak doğru olur.


Kronik Otit: Genellikle sağırlık yapabilen kronik otitler, kulak zarı mukozasında devamlı bir iltihapla belirirler. Zarın delinme durumuna göre dışarıya akıntı olur veya olmayabilir. Kronik otitler ilerleyerek
osteit (kemik iltihabı) veya kolestatom (deri üzerinde çevredeki kemikleri tehdit eden tümörler). Bu tür otitlerin tedavisi tibbi yolla (ateş düşürücü) veya ameliyatla olabilir.
Dikkat: Orta kulakta kanserli tümörler çok ender görülmekle birlikte, ne yazık ki teşhisleri korkutucudur. Bu habis tümörler bazen kronik otitlerden sonra ortaya çıkar ve polipoit şekiller halinde görülür. Kolaylıkla kanayan bu polipoitler derhal biopsiye alınmalıdır.