Kızamık Nedir.? Kızamık Hastalığının Teşhisi Belirtileri Sebepleri Tedavi Yöntemleri

  • 10 Aralık 2022
  • Kızamık Nedir.? Kızamık Hastalığının Teşhisi Belirtileri Sebepleri Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 1.028 kez görüntülendi.
Kızamık Nedir.? Kızamık Hastalığının Teşhisi Belirtileri Sebepleri Tedavi Yöntemleri

Kızamık: Çok seyrek olaylar dışında, tüm çocuklar kızamığa yakalanırlar. Aşılanmış çocuklar ya hastalığa tutulmazlar, ya da bu hastalığı çok hafif olarak atlatırlar.
Kızamık Hastalığının Salgın Devresi: Kızamık, başlangıçta genellikle ateşli bir bronşit gibidir. Çocuk öksürmeye başlar ve bu öksürük yavaş yavaş artar, gözler kızarır. Kırıklık ve keyifsizlik, virüse olan reaksiyonuna göre, çok veya az belirgindir. 3 veya 4 gün sonra döküntüler görülmeye başlar.
Kızamık Hastalığının Teşhisi: Doktor şunları belirleyecektir: Eğer çocuk 15 gün önceden bir kızamıklı ile ilişki kurmuşsa veya okulunda, kreşinde bir salgın varsa; Şu klinik belirtileri gösteriyorsa:
– Damağın üstünde çok koyu noktalarla boğazın kızarıklığı;
– Ağzın içinde, yanakların iç tarafında irmik taneleri gibi ufak beyaz lekeler oluşur. Bunlara “Koplick belirtisi” adı verilir. (Yine de her zaman görülmeyebilir).


Kızamık Döküntüleri: Önce kulakların arkasında ve yüzde belirir, sonra dört beş gün içinde yukarıdan aşağıya doğru tüm vücudu kaplar. Kasığın ve kalçaların üzerinde maksimum dereceye vardığı zaman yüzün üstünde hafiflemeye başlar. Çocuğun yanakları şişmiştir, gözleri kırmızıdır. Vücudu kırmızı düz, çok koyu ve düzgün lekelerle kaplıdır. Birbirlerine çok yakındırlar, ama yine de normal deri aralığı onları ayırır. Bu döküntülerin evresi boyunca ateş dört beş gün daha devam eder. Çok yüksek bir ateş de olabilir. Öksürük de, döküntü safhasında dört beş gün sonra, ve bazen sonuna kadar devam edecektir. Bazen çok şiddetli olabilir, endişe etmemek gerekir, çünkü bu solunum yollarının tahriş olmasından dolayı meydana gelir. Ağır kızamıklar; çocuk keyifsiz, kırgın, yorgundur. İçecekler dışında tüm yiyecekleri reddeder. Bazen kızamık hafif geçer; çocuğun genel görünümü çok iyidir, evin içinde sıçrar, oynar. Kızamık, genellikle zararsız bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı komplikasyonlar doğurabilir (kulak iltihabı, boğaz burun iltihabı, zaturre). Bu yüzden uyanık olmak gerekir.

Kızamık Hastalığının Tedavisi: Tedavi basittir. Çocuğun evde yatakta dinlenmesi ve soğuktan korunması gerekir. Eğer gün işığı onu rahatsız ediyorsa, perdeler kapatılır. Burnu ve kulakları temizlenir. Öksürüğe karşı yumuşatıcı şurup ve ateşini düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar verilir. Birçok kızamıklı çocukta burun kanaması tehlikesi yaratan aspirini ölçülü ve dikkatli kullanmak gerekir. Eğer ateşi varsa onu çok örtmekten kaçınmalı ve çok içecek verilmelidir. Eğer kusarsa içecekler azar azar verilir. Eğer iştahı varsa ağır yemeklerden kaçınmak şartıyla bırakın istediğini yesin. Eğer okula gidiyorsa, hastalığın başlangıcından 10 – 15 gün sonra tekrar okula devam edebilir. Kızamıklı çocuğun diğer kardeşlerinin de bu hastalığa yakalanmasını önlemek için gamma- globilin iğne yapılabilir.