Difteri, Tifo Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri

  • 04 Aralık 2022
  • Difteri, Tifo Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 1.068 kez görüntülendi.
Difteri, Tifo Hastalığının Sebepleri Belirtileri Tedavi Yöntemleri

Difteri Hastalığı: Günümüzde çok seyrek rastlanır hastalıklardandır, fakat bu aşı yaptırmaya boşvermek için bir neden değildir, çünkü her yıl bütün dünyanın en kalabalık hastanelerinde, küçük salgınlar halinde rastlanılan bazı olaylar gözlenmiştir.
Hastalığın Tanımı: Difteri, yalancı zarların neden olduğu ciddi bir anjin olayıdır. Gerçekten, bademcikler, bir zar şeklini alan, bir çeşit kalın sıvayla kaplıdırlar. Bu zar yayılmaya gırtlağın ve boğazının tümünü kaplamaya eğilimlidir. Boynun çevresinde boğumlar oluşur ve ateş yapar.
Hastalığın Evrimi: Difteri, çok erken teşhis edilmesi, tam ve eksiksiz bir tedavinin zamanında devreye girmesiyle, sorun yaratmadan iyileşir. Difterinin teşhisi, boğazın görünümüne ve boğazın incelenmesi sırasında hastalığa neden olan, Klebs -Löffler mikrobunun bulunmasıyla konur. Tedavi difteriye karşıt bir serumla birlikte antibiyotik verilerek yapılır.

Hastalığın Komplikasyonları: Difterinin ciddiyeti beraberinde getirdiği diğer hastalıklarla ölçülür. Yalancı zarlar gırtlağa kadar uzanabilir ve nefes borusunu tıkayarak hastanın nefes almasında zorluk yaratırlar. Diğer taraftan difteri basili kuvvetli bir zehir salgılar, zehirin de kendine özgü ağır hastalıkları vardır. En sık görülen diğer hastalıkları kuvvetli anjin halidir. Zehirlenme belirtileriyle beraberdir. Bu arada difteri aşısının çok etkili bir aşı olduğunu, aşılanmış kimselerde hastalığın çok hafif geçeceğini belirtmek isteriz.


Alınacak Önlemler: Bir çocuk topluluğunda bir difteri olayı olduğu zaman, önlem olarak 10 – 12 gün süresince penisilin kullanılması etkili olur. Çocuğun okula gidebilmesi için iyileş mesinden sonra 30 gün geçmesi gerekir. Ayrıca boğazından alınan iki numunenin negatif çıkması da gerekir.

Difterinin Belli Başlı Mevzileri: 2. burun, 3. gırtlak, 4. gırtlak sonudur. Fakat zehirin organizmaya yayılmasına neden olan bazı komplikasyonlar 1. beyin, 5. kalp, 6. böbrekler gibi bazı organları da etkileyebilirler.


Tifo Hastalığı: Günümüzde az da olsa süt bebekleri ve çocuklarda görülen bir hastalıktır. Tifo, etkili tedaviler uygulanan gelişmiş ülkelerde zararsızdır. Bu nedenle tifo aşısı artık yapılmamaktadır ve bazı önemli durumlar dışında gerekli değildir.

Hastalığın Tanımı: Bizim iklimimizde, tifo genellikle daha hafif geçirilir. Buna paratifo denir. Düzensiz ateş yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması (taşikardi), titreme, karın sırt ve baş ağrıları, kusma belirtileriyle kendini gösterir. Uygun bir antibiyotik tedavisi, bu hastalığa neden olan mikrobu, yani Eberth basilini kolayca etkiler. Bununla birlikte, bu mikrop dışkı ile beraber çıkacağı için bulaşma tehlikesi büyüktür. Bu nedenle hastayı hastahane bakımı altına almak tercih edilir. Ortalama 20 ila 25 gün süren hastane bakımı, hastalığın tedavisinin etkin bir biçimde yapılmasını sağlar.