Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükselmesi Ateşlenmenin Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 14 Kasım 2022
  • Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükselmesi Ateşlenmenin Belirtileri Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 549 kez görüntülendi.
Bebek ve Çocuklarda Ateş Yükselmesi Ateşlenmenin Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Ateş, vücut ısısının normalin üzerine, ortalama 37° den yukarıya çıkmasıdır. Ateş, sağlıklı çocuklarda bile günün her saatinde değişebilir. Soğuk ve sıcak, kas hareketleri ve heyecanlanmalar ateşi etkileyen nedenlerdir. Bilindiği gibi, enfeksiyon ve hastalık da ateşi yükseltir. zaten bunlara ateşli hastalıklar denir. Ateş yükselmesi dikkate alınması gereken önemli bir hastalık belirtisidir.
Ateşin ayarlanması: Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da sıcaklığı sabit tutan bir ayarlama sistemi vardır. Bu sistem duruma göre iç sıcaklığı düşürebilir veya yükseltebilir. Ateşin azami yüksekliği 41,5° dir ki, bunun üzerinde ümitsiz durumlar meydana gelerek insanı ölüme kadar götürebilir (örneğin, sıcak çarpması). Dış ortam sıcaklığı çok yüksek olup da (30° den yüksek), iç sıcaklığı düşürmek gerektiği zaman, vücut deriden, mukozalardan, terlemeye bağlı buharlaşmadan sıcaklık kaybına uğrar (buharlaşma yüksek miktarda olabilir: bir litreyi geçebilir). Bu da büyük dolaşımın hızlanmasıyla olur. Eğer iç sıcaklık normalin altındaysa veya üşüme halinde, sarfiyatın azalması ile sıcaklık birikmesi olur. Büyük dolaşımın yavaşlaması ve adale kasılmaları (titremeler).
Ateşin yükselme belirtileri: En basit ölçme kalp atışlarının hızlanmasını gösteren nabız yoklamasıdır. Nabız, bilekten, baş parmağın bulunduğu taraftan geçen atardamar üstünde hissedilir, üç parmak yerleştirilerek en az 30 saniye boyunca vuruşlar dinlenerek sayılır. Yoklama yapılırken baş parmak kullanılmamalıdır.


Daha başka belirtiler: Sindirim bozuklukları,
İştahsızlık.
Bulantı.
Bazen ishal ve kusmalar.
Terleme,
Titreme,
Nedenleri Sebepleri: En sık görülen nedenler enfeksiyonlu (virüs veya parazitli) ve mikroplu hastalıklardır. Bazı maddeler, ilaçlar veya zehirler de aynı şekilde ateş yükselmesine yol açarlar.
Ateşin ölçülmesi: Hastada ateşin olup olmadığı, nabzı sayılarak veya alnına bakılarak anlaşılır
ve derece ile ölçülür.

Termometre: Termometre ucunda civa dolu bir kısım bulunan ince cam bir tüptür. Civa sıcakla temasta genleşir ve üstü derecelerle işaretlenmiş olan cam tüpte yükselmeye başlar. Tüpün altında bulunan dar kısım, civa seviyesinin hemen düşmesine engel olur. Hastanın ateşi bir sabah, bir de akşam yattıktan en az yarım saat sonra ölçülmelidir. Çocuk ya yan, ya da karınüstü yatırılır Anne bir eliyle çocuğun poposunu aralarken diğeriyle termometrenin uç kısmını içine sokar. Buraya hafifçe vazelin sürmek yararlı olur. Bugünkü termometrelerle sağlıklı bir ateş ölçme için bir dakika yeterlidir.

Dikkat: Ateş ölçülmeden önce hızla sallanmalı ve civa seviyesi 35 derece hizasına kadar indirilmelidir.
Ateş çizelgesi: Ateş ölçüldükten sonra uygun bir kağıda not edilmesi iyi olur. Çünkü doktorun asıl ilgilendiği ateşler arasındaki farklılıklardır. Tedavinin başlangıcından itibaren ateşin düzenli olarak yükselişi veya düşüşü eğrilerle gösterilir. Çizelge, sabah normal olan bir ateşin, akşam artmış olduğunu gösterebilir. Ölçülen ateş sadece bir işarettir. Bu durumda Özellikle ateş uzar veya 39°’nin üzerine çıkarsa doktora haber vermeli, Doktorun onayı dışında hiçbir ilaç verilmemeli,
– Acil durum dışında ateşi yapay olarak düşürmeye çalışmamalı,
– Çocuğun idrarını biriktirmeli ve bol su içirmeli, Çocuk tam bir perhize sokulmadan çok hafif bir şekilde beslenmelidir.