Dövme Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

  • 19 Ağustos 2017
  • Dövme Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz için yorumlar kapalı
  • 4.902 kez görüntülendi.
Dövme Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Dövme aşkı ve tarihi çok uzun yıllar öncelere dayanır. MÖ 2000 lerde Antik Mısır’ da mumyalar üzerinde uygulandığı görülmüştür. Yapılış ve kullanılış amaçları topluma, kültüre göre değişmektedir. Süs olarak, kötü ruhlara karşı koruyucu olarak, hastalıklara karşı koruyucu olarak dönem dönem kullanıldığı görülmektedir. Belirli dönemlerde bireylerin toplumdaki yerlerini belirlemek ya da vurgulamak için (köle, işçi, patron…) kullanılmıştır. Aslında Hıristiyanlık inancına göre dövmenin yasaklanmasıyla Avrupalılar yüzyıllar boyunca dövmeyi unutmuştur. 18.Yüzyılın başlarından sonra ise özellikle denizciler tarafından kullanılmaya 20. yüzyılın başlarında yayılmaya tekrar başlamıştır. Şu an uygulanan dövme teknikleriyle başlangıcında uygulanan teknikler oldukça fraklıdır. Hala eski teknikleri kullanarak dövme yaptıran insanlar var, ben de bu insanlardan biriyle tanıştım. Çok acı verici olduğunu dile getirdi. Eski usullerden biri şu şekilde: Sivri uçlu çelik iğne, kemik, boynuz veya benzeri malzeme ile deriye hafifçe batırılıyor ve oluşan deliklere boya dolduruluyor. Daha sonra oluşan deliklerden boyanmış iplik geçirilerek dövme yapılıyor. Bana anlatılan teknik bu şekilde yani. Şu anki dövme teknikleri daha az acı verici ve daha sağlıklı. Modern yöntemde yüksek devirle çalışan uygun dövme makineleri kullanılıyor.

Çok hızla girip çıkan iğne düzeneğinde boyama işlemi de aynı anda oluyor. Benim bu yöntemle yaptırılmış küçük bir dövmem var ve yaptırırken çok da acı vermedi açıkçası. Kız kardeşimde de kolunda, boynunda ve sırtında olmak üzere üç adet dövme bulunuyor. İlki acı vermeyince ikincisine daha sonra üçüncüsüne cesaret etti. Çoğu kişide dövme hissiyatı bu olurmuş. Ben henüz bu hissiyata ulaşamayanlardanım. Bu hissiyatla yol alan kardeşim sırtına renkli dövme yaptırdı ve gerçekten zorlandığını belirtmem gerekiyor. Hatta daha önce hiç dövme yaptırmamış olduğunu ve bu dövmesini ilk sayabileceğini söyledi. O yüzden eğer ilk dövmenizi yaptıracaksanız daha az acı veren bölgelere ve renksiz dövme yaptırmanızı öneririm. Dövme sanatçısı bu konuda acı haritası doğrultusunda sizi daha iyi yönlendirecektir. Mesela boyun arkası, sırt, avuç içi, göğüs vb. hassas bölgeler çok can yakıcı olabiliyor. Konu acı olunca elbette bayanlar erkeklere fark atıyor. Dövme sanatçıları da bu konuda inanın hem fikir. Asıl önemli noktadan bahsetmeden geçmeyelim.

Kendimizi daha iyi hissetmek için, bir şeyleri hayatımıza kazımak için vb. nedenlerle yaptırmak istediğimiz dövme de riskler nelerdir ve bu riskleri nasıl en aza indirebiliriz. Eğer hijyenik koşullarda yapılmıyorsa dövme ile kan yoluyla bulaşan birçok hastalık hatta AİDS’in bulaşma olasılığı bile vardır. O yüzden kesinlikle lisansız dövmeciye gitmeyin. Ayrıca dövmecinizin size özel iğne kullandığından emin olun. Gerçi lisanslı dövmeciler bu bilince sahip insanlardır, yine de garantici olmakta fayda var. Boya kalitesinden emin olur çünkü çok düşük maliyetle boya alıp kullanmaya çalışan kesim de olabiliyor. Son olarak daha önce yaptığı kişileri ve referanslarını muhakkak araştırın.