Ağız Yaraları, Ağız Aftları

  • 04 Kasım 2022
  • Ağız Yaraları, Ağız Aftları için yorumlar kapalı
  • 329 kez görüntülendi.
Ağız Yaraları, Ağız Aftları

Ağız Aftları: Aftlar oluşmadan önce, o bölgede bir yanma hissedilir. Bu yanmadan birkaç saat sonra, kırmızı leke genişler ve ortası nekroz olur. İlk başta rengi beyaz, açık sarı veya grimsi bir sarıdır, etrafı kırmızıdır. Aftlar, hiçbir zaman kanama yapmaz. Aftların oluştukları bölgeler şunlardır: dudak mukozası, ağız mukozası, dil mukozası, dilin üstü, gırtlak vb. İki veya üç değişik aft, aynı anda oluşabilir. Ağız aftları, ağzın sümükümsü zarında, yani tıbbî adıyla ağız mukozasında oluşurlar. Bunlar yüzeysel yaralardır. Hiçbir tehlikeleri olmamakla beraber, insana dayanılmaz bir acı verirler. Ağız içinde oluşan ve çok sık rastlanan bu aftlar, ağız dokusundaki zedelenmelerden dolayı meydana gelirler. Yani, virüsler ağızdaki zedelenmiş tabakada yerleşerek, insana müthiş bir ağrı veren bu kabarcıkları oluştururlar. Aftlar genellikle ağız mukozasında, bazen de damak, dil ve yanaklarda görülebilirler. Ağız içinde oluşan ve çok sık görülen aftlar, ağız dokusundaki zedelenmelerdir.


Basit aftlar: Bu aftlar 3-10 yaş arası çocuklarla, genç yetişkinlerde, yaşlılarda ve kadınlarda görülür. Aftlar ağrılı, sümükümsü ve ülserli bir tabaka halinde oluşurlar. Aftın sözlük anlamı “yalancı”dır. Aftlar oluşmadan önce o bölgede bir yanma hissedilir. Bu yanmadan birkaç saat sonra, kırmızı leke genişler ve ortası nekroz olur. İlk başta rengi beyaz, açık sarı veya grimsi bir sarıdır, etrafı kırmızıdır. Aftlar hiçbir zaman kanama yapmaz.
Aftların oluştukları bölgeler şunlardır: dudak mukozası, ağız mukozası, dil mukozası, dilin üstü, gırtlak v.b. 2 veya 3 değişik aft aynı anda oluşabilir.
Ağız Aftlarının Gelişmesi: Aşağı yukarı bir hafta içinde ağrı hafifleyerek, aftların rengi pembeleşir ve şişlik iner. 7 ila 10 gün süren aftlar hiç iz bırakmadan kaybolurlar. Aftlar düzensiz aralıklarla, senede 1-2 defa veya ayda bir reglden önce çıkarlar.


Özel durumlar: Bazı durumlarda aftlar, dil, dudak, damak ve yanak içlerinde, yaygın halde bulunabilir. Bu durumlarda, hastada yüksek ateş, kırgınlık görülür. Aft yaraları değişik çapta olup, birbirleriyle
birleşerek geniş alanlara yayılabilir. Hastada, yutkunma zorluğu, yanma hissi olur. Bazen lenf bezleri de bu durumlarda ele gelebilir. Hastalığın seyri on gün kadardır.
Aft tedavisi: Aftların, kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi, daha çok hastayı rahatlatma yönündedir. Kullanılan ilaçlar değişik olup, esasta ağrı kesici ve dezenfek-kehyenrin, Örnek olarak % 5 xylocaine aspirin solüsyonları, gümüş nitrat, kromit asit verilebilir.