Baş Ağrıları- Migren Belirtileri Sebepleri Tedavisi

  • 19 Kasım 2022
  • Baş Ağrıları- Migren Belirtileri Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 242 kez görüntülendi.
Baş Ağrıları- Migren Belirtileri Sebepleri Tedavisi

Tedaviler – Klasik çareler: Çok eskiden beri kullanılan fakat zehirli oldukları için pek güvenilmeyen çav dar mahmuzu bileşikleri, 1926’dan bu yana “ergotamin tartratı” adı altında migren krizleri tedavisinin temeli haline gelmişlerdir. Çavdar mahmuzu içeren ecza ilaçlarının birçok çeşitleri olup, ağız yolundan alınabilirler. Fakat daha ciddi durumlarda ve bazı kimselerde adale veya damar enfeksiyonları tercih edilir. Kişi bu maddeye ne kadar dayanıklı olduğunu bilemiyorsa ilk seferde ampulün 1/4’i veya yarısını kullanmak ihtiyatlı olur. Aynı zamanda her hastaya kendi kendine iğne yapması öğretilmelidir, bu iğnenin vaktinde yapılıp işe yaraması için gereklidir. Çavdar mahmuzunun bütün bileşikleri sakıncasız olmakla birlikte, hamileler, damar hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, kalp hastaları ve yüksek tansiyonlular bu ilacı kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Kullansalar bile aralıklı olarak almalıdırlar: uzun süren kürler, organların iç kısımlarında dolaşım bozukluğuna neden olabilir. Yararlı olmalarına rağmen ergotamin tartrati bileşikleri bazen de başarısız sonuç vermektedir. Migren durumunda rol oynayan çeşitli faktörlere dikkat edilirse, başarısız sonuçları azaltmak mümkün olur. Çok basit bazı birleştirmeler yapılarak çok daha iyi sonuçlar almak mümkündür. Örneğin bir ağrı kesici veya ufak dozda olsa bile bir bulantı ilacı çok tatsız ve uzun mide bozukluklarını giderebilir.


Diğer tedavi Yöntemleri: Başka teknikler de denenmiştir, örneğin amin nitrit buğuları: bunun çeşitli sakıncaları vardır ve pek başarılı değildir. Saf oksijen buğuları da aynı şekilde ağrıyan yere buz basmaktan daha iyi sonuç vermemektedir. Son olarak, az işe yaradığı kabul edilen aspirin, bazen migren çeken çok kişiyi bu dertten kurtarabilir. Acilen yüksek dozda ilaç alma prensibi dışında, hiçbir standart reçete yoktur. Migrenli kişilerin çoğu kendi kendilerini tedaviyi gayet iyi başarabilmektedirler. Damara enjekte edilen arıtılmış su ve C vitaminin de migrene iyi geldiği söylenmektedir.
Migrenin Temelli Tedavisi: Temelli tedavi ise, çok daha iddialı olup, migreni getiren şartları bile yok etmeye yöneliktir. 20 yıllık yoğun araştırmalar sonucu bulunmuş olan bu metot daha iyi tanınmalı ve ufak tefek sakıncalarına karşın daha sık kullanılmalıdır. Düzenli, günlük ve uzun bir tedavi olup, ancak ağır ve sık tekrarlanan migrenlerde önerilebilir. Ele alınacak faktörlerin çokluğu kendiliğinden bazı maddelerin bileşimini gerektirmektedir.

Şu faktörleri etkilemek yararlı olur:
– Kan faktörü
– Damar faktörü
– Psişik faktör
Nedenleri Sebepleri: Özellikle istiraplı olan bu ağrının bilinen kesin bir nedeni yoktur. İnsan nesline özgü, grup gibi büyük zaman kaybına neden olan bir hastalık olarak tanımlamakla yetinilmiştir. Nüfusun neredeyse 1/10’unda görülen migren, kadınlarda erkeklere oranla üç misli fazla görülür. Bunun yanında kadınlarda daha ağır geçer. Olayların % 80’inde, nesilden nesile geçen kalıtsal özellikler görülür.


Tanımı: Genellikle sinir, bezginlik ve halsizlikle başlayan ağrının hemen öncesinde birtakım duyusal ve duyumsal olaylarla gelişir. Bunlar kesin belirtiler olup, ağrının yerleştiği tarafta görüntüyü bozarak ışıklı noktalar gösterirler. Bu belirtiler 10 – 30 dakika arasında görünüp kaybolduğu sırada ağrı başlar. Klasik olarak tek taraflı bir ağrıdır ve başın hep aynı tarafında görülür. Bazen iki taraflı da olabilir. Alında veya göz çevresinde başlar, ışık ve gürültü ile artar. Bir süre geçtikten sonra sindirimde sorunlar başlar; bulantı ve kusmalar bazen de bağırsak bozuklukları. Kendi kendine azalan bu periyodik belirtiler, gece biterken veya sabaha karşı başlar, gelişme sırasında genel durumu fevkalade etkiler; birkaç saatte hafifler, bazen sadece 24 veya 48 saat sürdükten sonra tekrar yerini ferahlığa bırakır, bu arada zaman zaman bol idrar görülür.
• 40 yaşından sonra ender olarak görülen bu rahatsızlık olayların % 50’sinden fazlasında 20 yaşından önce yerleşir ve insan aleminin çok geniş bir kitlesini kapsar. Gelişimi, kadının genital yaşamının gelişimi ile çok yakından karşılaştırılmıştır: ergenlik çağında gelişme, adet zamanında ortaya çıkma, hamilelik döneminde ağırlaşma, menopoz döneminde yumuşama görülür. Migren aynı zamanda insan psikolojisini de etkileyen bir olaydır insan evhamlı, müşkülpesent, perfeksiyonist, manyaklık derecesinde ince eleyip sık dokuyan, istekleri bitmeyen ve bir saniyelik hafif fenalığa bile pek ayak uyduramayan bir kişi olur… Sık fakat devamlı olmayan bu nosyonlar araştırılmalıdır, çünkü teorik sakıncalarından başka tedaviyi de zorlaştırabilirler.
• Çok sayıdaki bu belirtilere bir de bilinç bozuklukları eklenir. Migrenli kişinin sinirsel zayıflığını gösteren,
baygınlıklar dışında bazı geçici şaşkınlıklar yaratır. Bazı migrenler birden başlayan ve kendi kendine iyileşen, iyi açıklanmamış bir hastalıkla karıştırılmamalıdır: bu hastalık “sara”dır.

Diğer baş ağrıları: Migrenin çavdar mahmuzuyla tedavisi çok kez gerçek migrenle, kafatası ve alın kemiklerinin sinirsel nedenlerle başa vurduğu diğer baş ağrılarını ayırmaya yarar. Bu ağrılar aspirin dışında, klasik ağrı kesicilerle giderilebilir. Migrenli olmayan bu tip ağrılar daha başka özellikler gösterir: önce alın olmak üzere bütün başı kapsarlar. Başlarken göz bozuklukları ve beyin omurlarında ağrı görülmez. Bu tür baş ağrılarının beyin omurlarındaki artroza bağlı olduğu anlaşılmaktadır. İlaçların dışında, migrenden korunmanın bir başka yolu da temiz havada bol yürüyüşler yapmak ve sıkıntılardan kurtulmaktir.