Kas İçine (Kaba Ete) Yapılan İğneler

  • 25 Ekim 2022
  • Kas İçine (Kaba Ete) Yapılan İğneler için yorumlar kapalı
  • 632 kez görüntülendi.
Kas İçine (Kaba Ete) Yapılan İğneler

Gerekli malzemeler: Deri altma yapilan iğneler gibi yapılır. İğne boyu (5-7 cm.) olmalidir. Şırıngaların çapı daha geniştir.
Yer seçimi: Bu igneler genellikle kaba ete şiringa ile verilir. Dikkat edilecek iki önemli konu bacak bitimiyle, kalça kemiğinin hizasında bulunan siyatik siniriyle, o bölgede bulunan damarların üzerine yapılmamasıdır. İğne yapılacak bölgeyi kalça üzerinde üçe ayırabiliriz.
Barthélemy noktası: Sağ veya sol kalçayarısının dış yüzüne, kalçaların birleştigi çizgiden kalça kemiğine doğru düz bir çizgi çizilerek bulunur.
• Fournier noktası: Kalçanın yukarı bölümünde kalan 1/3 parçasıdır.
• Gaillot noktası: Kalçaların birleştiği çizginin 2 parmak ötesinde işaretlenen yatay ve dikey çizgilerin kesiştikleri noktadır. Sinirsel baygınlıkları önlemek için, iğne yapılan hastanın yüz üstü yatması daha uygundur. Dikkat edilecek nokta iğne yerlerinin iyi ayarlanması, sinirlerin bulunduğu tehlikeli bölgeye yapılmamasıdır. İlacı vermeden önce, pompanın hafifçe çekilerek şırıngada kan görülmesi durumunda iğne yönünün değiştirilmesi gerekir.


Teknik: Enjeksiyonda kullanılacak iğne, iyice kaynatılmalı yani dezenfekte edilmelidir. Bu, iğne yerinde daha sonra oluşabilecek mikrobik iltihaplanmalara ortam hazırlamamak açısından önemlidir. İlaç, şırıngaya çekildikten sonra, pompa vazifesini gören kısımda, belli bir oranda hava bırakılmalıdır, ancak bu hava kabarcığının, iğnenin bulunduğu yerde olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü, özellikle damardan yapılacak enjeksiyonlarda, damara hava pompalanması, istenmeyen sonuçların (felc v.b) doğmasına neden olabilir. Enjeksiyonun, arzu edilen sonucu verebilmesi için, iğnenin 5 ilà 7 cm. kadar adalenin içine batırılması gereklidir. Bu sırada, igne ucu, herhangi bir damara rastlarsa, kanama görülür. Enjeksiyon işlemi bittikten sonra, iğnenin seri bir hareketle, geri çekilmesi ve derinin alkollü bir pamuk ile ovuşturulması önerilir. Bu ovuşturma, enjekte edilen ilacın yayılmasına yardımcı olur. Eğer hastanın hergün iğne olması gerekiyorsa, iğnenin bir gün sağ, bir gün sol kalçaya yapılması uygundur.


Kazalar: Dikkat edilecek konular siyatik sinirine ve damarlara rastlamamaktır. Kinin, adrenalin gibi ilaçların vücuda verilmesinde deri üzerinde kabuklaşma görülebilir. Kas içine yapılan iğnelerde, eğer iğnenin boyu yeterli değilse, verilen ilaç yağ dokusu içinde kalır. İlaç yağ dokusu içinde emilemez, ve yağı eritir Oldukça ağrılı bir (yağ nekrozu). durumdur. Bu nedenle özellikle şişman hastalarda ve kadınlarda enjeksiyon derine yapılmalıdır.