İdrar Kaçırma, İdrar Tutamamanın Sebepleri Tedavisi

  • 16 Kasım 2022
  • İdrar Kaçırma, İdrar Tutamamanın Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 501 kez görüntülendi.
İdrar Kaçırma, İdrar Tutamamanın Sebepleri Tedavisi

İdrar Tutamama: Normal işemenin dışında, idrarın iradeye karşın kontrol edilemeden kaçması durumudur. Genellikle 40 yaşını aşmış kadınların uğradığı bu durumun oldukça sık görüldüğü (% 15-20) söylenebilir.
Bu gibi durumlarda ne yapılmalıdır?: Esasen tedavi hastalığın özelliğine, önemine ve yan lezyonlarına bağlıdır.
Teşhis: Herşeyden önce bu durumu, diğer idrar düzensizlikleriyle karıştırmamak gerekir.
Bunlar Çok sık işeme isteği; Sidik torbası rahatsızlıkları veya sinirsel durumlar; Sidik torbasıyla vagina arasında olabilen fistüller. Bu arada idrar kaçırma dereceleri araştırılmalıdır.
Bu araştırmalar şöyle yapılır: Hastanın bir günde kullandığı ve ıslattığı eşyaların sayısı;
– Hastanın gerek işyerinde gerek yer değiştirirken hareket etmekten çekinmesi ve mümkün olduğu kadar kaçınması;
Regl’lerin veya kronik bronşitlerde öksürmenin körükleyici etkisi, Doktor ikınmasını isteği zaman hastadan fışkıran idrarın şiddeti (sıkışmış olduğu zaman);


-Doktorun iki parmağını vaginaya sokup sidik yolunu tutarak içeri doğru itmesinin verdiği etki; ikınırken fışkırmayı keser. İdrar kaçırma bu şekilde düzeltilebilir. Doktora asıl düşen, yan lezyonları araştırmaktır. Genital organların sidik torbasını çekerek düşmesi (sistosel), veya bir rahim prolapsüsü sözkonusu olabilir.
Doktor aynı zamanda rahim ağzı mukozasının durumunu da yoklamalıdır.

Tedaviler, Tıbbi tedaviler: Çoğu zaman sonuç vermezler, buna rağmen cerrahî tedavi öncesinde veya hasta hemen arneliyat olmak istemiyorsa yararlı olabilirler.
• Menopoza girmiş kadınlara verilen östrogen hormonu, idrar yollarını çok olumlu etkileyerek daha iyi kapanmasını sağlar ve bu suretle çok iyi sonuçlar verirler. Perine adalelerinin kuvvetlendirici tedavisi kaçırma olayını mutlaka hafifletir, Antidepresif sinir yatıştırıcılar bazen orta derecede kaçırmalara çok iyi gelirler Yazık ki, etkileri çok kere geçicidir. Rahim içine yerleştirilen önleyici bir cisim bazen idrar kaçırmayı durdurabilir. Bu basit çare, cerrahî müdahaleyi reddeden kadınlara her zaman uygulanabilir.


Cerrahî tedaviler: Bu tedavi yolu oldukça geçerlidir. Üretra ve sidik yollarının yerine yerleştirilmesi ve tutturulmasını amaçlar. Sonuç olarak, kadında idrar tutamamanın gerçekten iyileştirici bir tibbi tedavisi olmadığı söylenebilir. Bu açıdan, bu rahatsızlıkların hemen tamamı cerrahi tedavi ile giderilebilir. Ancak, genç kadınlarda bu durum hafif veya orta şiddetli ise tibbi tedavi yarar gösterebilir, fakat bu daha çok bir “bekleme” tedavisidir. Östrogen, antidepresif ve kinezitrapi tedavileri tartışmasız en iyileştirici çarelerdir. Tekniğin seçimi, idrar tutamama ile birlikte tedavi edilmesi gereken jinekolojik lezyonların varlığına veya yokluğuna bağlıdır. Bu arada iki türlü tekniğin iyi sonuçlar verdiği kabul edilmektedir Marshall Marchetti ve Goebell Stoeckel müdahalesi (% 90 iyileşme veya düzelme) İdrar kaçırma olayı başka nedenlere bağlı olduğu zaman, cerrahi tedavi ile iyileşme beklenmemelidir. özel bir tedaviye başvurulmalıdır.