Anemi Kansızlık Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

  • 03 Kasım 2022
  • Anemi Kansızlık Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 321 kez görüntülendi.
Anemi Kansızlık Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

Tanımı: Anemi kandaki hemoglobin miktarının normal seviyesinin altına düşmesi demektir. Hemoglobin, alyuvarların solunum pigmetidir. (12 gr./100 ml. daha az) Kansızlığın tibbi adı “anemi”dir. Anemi hakkında, son yıllarda, oldukça geniş araştırmalar yapılmaktadır. Aneminin çeşitli türleri vardır. En sık rastlanan türü, vücuttaki demir eksikliğinin neden olduğu anemi çeşididir. Belirtileri: Hızlı nefes alıp verme, yüzdeki solukluk, kalbin hızlanması, yorgunluk, baş ağrıları, baş dönmeleri, kulak uğultuları aneminin belirtileridir.
Anemi çeşitleri, başlıca iki ana gruba ayrılır Bunlar :
Rejeneratif anemiler: Kemiklerdeki ilikler alyuvarları normal olarak üretir. Ancak kanda dolaşan alyuvar sayısında azalma görülür.
Arejeneratif anemiler: İlikler normal olarak çalışmaz ve alyuvarlar oluşamaz.
Rejeneratif anemiler: Ani kan kaybı • Alyuvarların oluşum bozukluklarından (malformasyon) meydana gelen anemi cinsine rejeneratif anemi denir.


Alyuvarların malformasyonlarının neden olduğu hastalıklar
– Pruvate kinase veya G 6 PD eksikliği (glucose 6 phosphate déshydrogénase) Genellikle siyah ırkta görülen bir anemi çeşididir. Anemi krizleri, bakla sülfamit tipi ilaçların alınmasıyla açığa çıkabilir.
– Drepanocytose. Hemoglobin anormalliklerinden oluşan ve siyah ırkta görülen bir anemi çeşididir.
– Minkowski – Chauffard. Alyuvarların zarlarında bulunur.
Bütün hemolitik anemiler kalıtsaldır: – Marchiafava- Micheli hastalığında (kalıtsal değildir) kandaki alyuvarlar gece yok olurlar. Hemoglobin idrarda çıkar.

Alyuvarların yok olma sebepleri :
– Zehirler (yılan ve kurşun gibi)
– Parazitler (sıtma gibi) Mekanik etkenler (kalp kapakçıkları protezi gibi)
– Antikorlardır.
– Tatlı suda ki boğulmalarda alyuvarlar parçalanırlar.
Arejeneratif anemiler

Bu tür anemileri iki gruba ayırabiliriz.
• Lösemiler ilikler kanser hücreleri tarafından işgal edilir, alyuvarların yapımı durur.
• Alyuvarlardaki nitelik eksikliğinden oluşan anemiler:
Bu tür anemiler, B12 vitamini eksikliğinden Asit folik eksikliğinden (alkolizm, devamlı hamilelik ve çeşitli ilaçlar bu eksikliği yapar.)
– Demir eksikliğinden (kronik kanamalar) oluşan anemilerdir. Anemi, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse, çok tehlikeli olabilir. Kansızlık tedavisi, aneminin cinsine göre değişir. Demir
eksikliğinin neden olduğu anemilerde bol bol taze sebze, meyve, et ve kan yapıcı (karaciğer gibi) yiyecekler yenmelidir. Bu tür anemilerde, gerekirse kan yapıcı ilaçlar ve iğneler kullanılabilir. Fakat aneminin bazı çeşitlerinin tedavisi oldukça, zordur. Uzun bir zaman gerektirebilir. Bu gibi durumlarda, doktor hastaya gerekirse kan nakli yapabilir.

Sonuç Olarak: Anemi, tenin solukluğundan anlaşılabilen bir hastalıktır. Fakat yüzünün rengi soluk olan her insan kansız kalmış demek değildir. Örneğin, insan sevindiği heyecanlandığı ya da korktuğu zaman, yüzündeki kılcal damarlarda bir daralma olarak rengi solabilir. Bu durum, kansızlıkla karıştırılmamalıdır. Kansız olan bir kimsenin, tırnakları ve alt göz kapağının içi soluktur. Bu şahıslarda sürekli bir bitkinlik vardır. Aneminin daha ileri şekillerinde hava açlığı belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Bu şahısların, basıncı iyi ayarlanmamış uçaklarla yolculuğu tehlikelidir.