Karın Yaraları, Göğüs Yaraları, Yüz Yaraları, Göz Yaraları Tedavileri

  • 22 Kasım 2022
  • Karın Yaraları, Göğüs Yaraları, Yüz Yaraları, Göz Yaraları Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 299 kez görüntülendi.
Karın Yaraları, Göğüs Yaraları, Yüz Yaraları, Göz Yaraları Tedavileri

Özel Yaralar Dört Özel Bölgede Tehlikeli Yaralar Oluşabilir:
Karın Yaraları: Karına inen herhangi bir darbe, çok kez iç kanama yapabilir, bu kanama dışardan görülmez (karaciğer, dalak patlaması). Yaralının durumu ağırlaşır, sararma, ağrı, üşüme hissi, heyecan (ölüm korkusu), nabzın hızlanması ve zayıflaması.
Yapılacak Hareketler: Yaranın ağırlaşabileceği dikkate alınarak şok durumu önlenmeye çalışılmalıdır. Yaralı düz bir şekilde yere yatırılır. Yalnız bu pozisyon karın duvarına basınç yaparak yaranın açılmasına ve ağrının artmasına neden olur. Eğer tüm karın duvarı boyunca delinme, yırtılma varsa, bağırsak halkaları dışarı çıkabilir.
Bu durumda Neler Yapılmalı:
– Dizlerin altına bir yastık veya benzeri birşey konularak bacaklar sarkıtılmalıdır. Yara temiz bir çarşafla sıkılmadan sarılmalıdır.


Hiçbir durumda; Yaranın içinde kalmış yabancı bir cisim çıkarılmaya; Dışarı çıkmış olan bağırsak halkaları içeri sokulmaya çalışılmamalıdır. Yaranın üzerine hiçbir ilaç veya antiseptik madde sürülmemelidir. Ufak mendiller, taşıma sırasında yaranın içine kaçabileceği için, hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Bunlar gözden kaybolarak daha sonra yara için ağır bir enfeksiyon kaynağı oluşturabilirler. Yaralı o pozisyonda yoğun gözetim altında, acilen hastaneye kaldırılır.
Göğüs Yaraları: Bunlar çok tehlikeli olup, solunum yollarına dokunabilir. Yol kazalarında, özellikle emniyet kemeri yoksa başa gelebilir. Bu tip yaralarda, hava yaradan içeri girip çıkarken Islık çalar; kabarcıklar görülür.
Yapılacak Hareketler İki Noktada Toplanır:
– Yara fazla sıkılmadan üçgen şeklinde kalın bir bezle sarılmalıdır (mendil veya havlu da olabilir).
– Yaralı yarı oturur bir durumda, yaranın olduğu tarafa doğru, başı havada ve nefes alıp vermesini engellemeyecek bir pozisyonda yatırılmalıdır. Taşıma sırasında solunumu her an kontrol edilmelidir.


Yüz Yaraları: Asıl tehlike ağızdan veya burundan kan gelmesidir. Eğer yaralı baygın bir halde sırtüstü yatıyorsa, tıkanır, hırıltıyla nefes alır ve boğularak ölebilir.
Yapılacak Hareketler; Yaralı rahat bir şekilde (kravatı ve kol ağızları çözülmüş) yan olarak yatırılmalı ve ağzının içinde olabilecek herhangi bir yabancı madde (kırık dişler, şeker parçaları) parmağa sarılmış bir çarşaf yardımıyla dışarı çıkartılmalıdır.
Göz Yaraları: Bu tür yaralar, tehlikeli, ağrılı ve şok yapıcı niteliktedir. Göze batmış maddeler, dışarı çıkarılmaya uğraşılmamalıdır. Yaralının başı, düz bir şekilde yere yatırılmalı ve iyice örtülmelidir. Her iki gözde kapattırılarak, göz hareketleri önlenmeli ve hemen doktor çağrılmalıdır.