Çocuklarda Süt Dişi Çürükleri, Diş Çürümesinin Sebepleri Tedavisi

  • 28 Kasım 2022
  • Çocuklarda Süt Dişi Çürükleri, Diş Çürümesinin Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 985 kez görüntülendi.
Çocuklarda Süt Dişi Çürükleri, Diş Çürümesinin Sebepleri Tedavisi

Diş Çürükleri Tanımı: Çok yaygın bir diş hastalığı olan diş çürükleri, dişlerin mine tabakasının kimyasal etkiler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkar. Bu tahribatı yapan mikroplar genellikle bakteri grubundan oldukları gibi ender olarak virüslere de rastlanmaktadır.
Diş Tabakası Nedir?: Dişlerin üstünde yemek artıkları, mikroplar ve tükürükten oluşan bir tabaka vardır. Buna normal diş tabakası denir. Ne zararlı ne de zehirlidir. Eğer bu tabakada fazla miktarda şeker bulunursa mikropların üremesine ve laktik asit oluşmasına neden olur. Laktik asit mine tabakasındaki mineralleri tahrip ederek mikropların dişin içine girmesine neden olur. Vücutta madensel tuzların azalması ise mikropların çoğalmasını sağlar ve dişi gittikçe daha aşınmaya sürükler. Dişin özü (damar ve sinirleri içinde toplayan merkez kısım) mikroba yakalandığı zaman, iltihap genellikle diş etine yayılır ve bir abse oluşur. Diş çürükleri süt dişleri kadar, kalıcı dişler için de bir tehlikedir. Çocuklarda 4-5 ya da 8-12 yaşlarında daha sık görülür.


Süt dişleri çürüklerini tedavi etmek gerekli midir?: Çok defa, çocuk önceden dişlerinden hiç şikayet etmediği halde, diş doktoru sistemli bir inceleme sonucu bir diş çürümesi olduğunu tepsit eder. Genellikle, süt dişlerinin çürümeleri tedavi edilir. Ancak çürümenin çok ilerlediği ve kısa zamanda düşmesi beklenen bir diş üzerinde olması durumunda tedavi yapılmayabilir. Tedavi ancak apse olmadığı ve yandaki diğer dişlere hastalığın bulaşmayacağı zaman yapılır. Bunun tersine, çok çürümüş bir süt dişi, ağır bir apse yaptığı zaman çekilip alınır.

Diş Çürümelerinin Önlenmesi: Diş çürümesine karşı alınacak ilk önlem dişlerin sabah-akşam fırçalanmasıdır. Fırçalama sırasında dişin iç ve dış kısımlarının yukarıdan aşağıya doğru fırçalanması gerektiği öğretilmelidir. Diş macununun az ya da çok olması önemli değildir. Asıl önemli olan diş tabakasında bütün gece faaliyet gösterecek mikropların üremesine ortam hazırlayacak şekerli madde artıklarının temizlenmesidir.

Diş Çürümesinin Tedavisi: Çürüğün şiddetine göre tedavi şekli değişir. Kalıcı dişlerde mümkün olduğu kadar erken, diş doktoruna başvurmak gerekir. Dişlerin genel kontrol ve bakımı yılda en az 2 kere yapılmalıdır.
• Eğer diş çürümesi, yüzeyselse, tedavi çürümüş olan kısmı diş frezesi ile oyup orayı diş dolgusu ile almak ve doldurmaktan ibarettir. Eğer diş çürümesi derin ve diş etine değiyorsa, diş çürümesinde oyulan diş köklerinin içinde bulunan kanalları doldurduktan sonra, dişin canlılığını almak gerekir. Buna da kanal tedavisi adı verilir.

Dikkat!: Süt dişleri için en büyük tehlikenin, eğer çocuğunuzda yatarken diş fırçalama alışkanlığı yoksa, gece yenilen şeker olduğunu biliniz. Kalsiyum verilmesi diş çürümelerini önlemez, buna karşılık fluor dişler için yararlı gibi görünür. Gerçekten, Amerika da içilecek suyun içine fluor katıldığı zaman diş çürümelerinin % 50 oranında azaldığı görülmüştür. Bu nedenden dolayıdır ki bazı diş doktorları hastalarına gerek ağız yoluyla gerek ivonlanma yoluyla fluor verirler. Şekerlemeler, bunları çok yiyen ve dişlerini düzenli olarak fırçalamayan çocuklarda sık sık diş çürümelerine yol açar.