Büyülü Çember ‘Mandala’

  • 06 Kasım 2019
  • Büyülü Çember ‘Mandala’ için yorumlar kapalı
  • 1.759 kez görüntülendi.
Büyülü Çember ‘Mandala’

Hepimiz boş kağıt üzerine yaptığımız daire, kare ya da serbest biçimli karalamalarla zihnimizi boşaltmışızdır. Bir merkez noktadan yola çıkarak çizilen haklar, halkalara geçen kareler ve diğer formları çizen ilk kişiler aslında bizler değiliz.. Yaklaşık 40.000 yıl öncesine dayanan bu form çizimleri bazı mağara resimlerinde karşımıza çıkmakta. İlk örnekleri Batı Tibet’teki Khartse Vadisinde bulunan kalıntılarda tavan ve duvar boyaması olarak rastlanan bu şekiller ‘mandala’ olarak isimlendirilir. Mandala, Hindistan kökenli dinlerde metafiziksel ve sembolik olarak meta veya mikro kosmosu gösteren şekillere verilen isimdir. Sanskritçe ’de enerji ya da öz anlamına gelen ‘manda’ ve kap anlamındaki ‘la’ kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkan ‘mandala’ , kelime anlamı olarak ‘enerjiyi saklayan kap’ anlamına gelmektedir. Tibet ve Hindistanlı rahipler tarafından günler süren bir çalışma sonucu, spiritüel gelişim amacıyla oluşturulan mandala sembolleri, Hinduizm ve Budizm dinlerinde ritüel ve meditasyon amaçlı kullanılırdı. Bir mandalaya başlamak için rahipler ‘mantra’ adı verilen ilahi ile açılış seremonisini başlatır, müzikal bir ritüel ile mandala oluşturacakları alanı kutsarlardı.

Törenlerde kum ve taş gibi çeşitli malzemeler ile yapılan mandalalar, yapımları bittikten sonra, hayatın geçiciliğini, maddeye duyulmaması gereken bağlılığı sembolize edip, modelde kullanılan malzemeleri bir kavanoza toplayarak yakın alandaki bir göle döküp yıkım ayinini tamamlarlardı.

Mandalanın günlük yaşantımıza yansımasını dantel motiflerinde, çay tabakları, halı göbekleri, dilimli paspaslarda görebiliriz. Mandala mantığıyla, merkezden başlayıp dışa doğru büyüyen motiflerden oluşan bu şekiller İran, Osmanlı, Selçuklu gibi birçok kültürde, duvar süsleme ve kabarmaları, oymacılık, çinicilik ve mimari örnekleriyle karşımıza çıkar. Günümüzde daha çok Kur’an süslemesi olarak bildiğimiz, altın ile süsleme anlamındaki tezhip sanatının da kökenini mandala desenleri oluşturur. Gündemdeki yerini daha son birkaç yıl öncesinde almaya başlayan mandala, eğitim ve iş alanlarındaki yerini sürdürürken, sanatsal yönüyle de pek çok insanı kendine hayran bırakıyor. Tüm şekil ve tasarımların sonsuz çeşidiyle ortaya konulabileceği mandala sistemi günlük düşüncelerinizi bir kenara iterek zihninizin en mahrem kısmı ile bağlantı kurmanıza rehberlik eder. Merkezden dışarı yayılan mandala modellerini oluştururken kendinizi özgürleştirebilir, boyamada seçtiğiniz renklerde akan enerji ile olumsuz düşüncelerinizin yerini pozitif düşüncelere bırakarak yaratıcılığınız güçlendirebilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler, Alzheimer hastaları, kısacası eli kalem tutabilen herkesin gerekli çalışma ile mandala çizimi yapabileceği gibi hazır çizimleri edinip sadece boyamasını da yaparak sakinleşebilir, odaklanma sağlayarak eğlenceli bir aktivitede bulunabilirsiniz.