Klorun Zararlarına Dikkat

  • 18 Ağustos 2017
  • Klorun Zararlarına Dikkat için yorumlar kapalı
  • 1.979 kez görüntülendi.
Klorun Zararlarına Dikkat

Hepimiz çeşmelerimizden akan suya bakteri ve mikropları öldürmek için klor atıldığını biliriz. Yıllardan kullanılan bir yöntemdir bu. Çok da yadırganmaz. Bazen suyumuz fazla klor atıldığını ise çeşmemizden suyun daha beyaz akmasından anlarız. Özellikle yaz aylarında ya da yağmurlu havalarda, bazen de su kesintilerinde bu görüntüyle daha çok karşılaşırız. Peki, bakteri ve mikropları öldürmesi için kullanılan klorun bize zararı var mı? Klor dediğimiz madde özünde nedir? Bu konuları araştırıp düşünme imkanınız oldu mu hiç?
Halk arasında klor dediğimiz bileşenin adı aslında klor değildir. Suyun içinde klor (Cl) zaten mevcuttur. Halk dilinde klor olarak adlandırılan hipoklorit (ClO-) iyonu ise dezenfektan olarak kullanılır. Genelde halk dilindeki adıyla klorlama yapılırken de sıvı olan Sodyum Hipoklorit (NaClO) veya katı olan Kalsiyum Hipoklorit (Ca(ClO)2) kullanılır. Buraya kadar her şey normal görünüyorken özüne bakıldığında öyle değildir. Çünkü Sodyum Hipoklorit çamaşır suyu üretiminde kullanılmaktadır. Bu yüzden Avrupa’da birçok ülkede bu uygulama bırakılmış Ozonla (O3), UV ile (ultraviyole) temizlemeye geçilmiştir. Bu yöntem ise çok daha maliyetlidir ve farklı altyapılar gerektirmektedir. Belki çok daha ilerleyen yıllarda kullanmamız mümkün olabilir. Bu süreçte dezenfektandan da vazgeçilemeyeceğine göre en iyisi nasıl tedbir alabileceğimize bakalım. Öncelikle içme suyu ile ilgili tedbirlerimizden bahsedelim.


Çoğumuz hazır su kullanıyoruz. Fakat bir kısmımız yemek yaparken, çay yaparken çeşme suyu kullanıyor. İki yolumuz var, ya bu alışkanlığımızdan vazgeçip yemek ve çaya da hazır su kullanacağız ya da evimize ihtiyacımıza uygun bir arıtma cihazı alacağız. Bu arada kullandığınız hazır suyun ruhsatına, son kullanma tarihine bakınız ve mümkünse cam tercih ediniz. Arıtma cihazı tercih edecekseniz de özelliklerini ve sertifikalarını, teknik servis hizmetini araştırınız. Yok hiçbirini yapamam diyenlerdenseniz o zaman çeşme suyunuzu bir gün dinlendirip kullanmanızı öneririm. Klor uçucudur ve ağzı açık bir küpte, toprak testide dinlendirirseniz kullanabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise duş alırken klorun zararlarına maruz kalmamak olmalı. Klor bazı organik maddelerle birleşerek zararlı bileşikler (Trihalometan) oluşturabiliyor. Araştırmalara göre 42o’C sıcaklıkta oluşan Kloroformun (trikolorometan) ve Trichloraetilenin %80 i buharlaşmakta ve solunum yoluyla dolaşımımıza geçmektedir. O yüzden çok sıcakta duş almamaya özen göstermeliyiz. Zaten ılık duş vücudunuz için daha sağlıklı olacaktır.
Son olarak Klorun zararlarına kısaca bakalım:
• Kanserojendir,
• Alınan miktara göre zamanla farklı etkiler gösterebilir,
• Son araştırmalara göre her 7 kadından bir hamilede düşük riski yaratmaktadır,
• Tahriş edicidir,
• Çevreye zararlıdır.