Güneşte Bekleyen Pet Şişelerdeki Tehlikelere Dikkat

  • 16 Ağustos 2017
  • Güneşte Bekleyen Pet Şişelerdeki Tehlikelere Dikkat için yorumlar kapalı
  • 1.748 kez görüntülendi.
Güneşte Bekleyen Pet Şişelerdeki Tehlikelere Dikkat

Özellikle ısınan havalarla birlikte yaz aylarında sıvı tüketim ihtiyacımız tavan yapıyor. Normalde su tüketmeyen insanlara bile bakıyorum da deli gibi su tüketme yarışına giriyorlar. Vücudumuz artık isyan bayrağını çekiyor bize. Bunların hepsi aslında metabolizmamız gereği olağan şeyler. Sadece su ya da diğer sıvıları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini defalarca uyarılmamıza rağmen unutuyoruz. Duymazdan ve görmezden gelmeyi, önemsememeyi tercih edebiliyoruz. İşte bu noktada önemseyebilmeniz adına daha çok bilgi birikimi ve kanıta ihtiyaç duyulabileceğini düşündüm. Kısa bir ön bilgi verdikten sonra bu kanıtları sizlerle paylaşmak istiyorum. Pet şişelerin güneşte bekletilmesinin zararı artık bilimsel olarak kanıtlandı. Bu o kadar önemli ki Amerika’nı San Francisco eyaletinde yazın pet şişede su satışı yasaklandı. Çünkü sıcakta bekletilen pet şişeler kanserojen kimyasal maddeler içeriyor. Siz de içtiğiniz içeceklerde bunu vücudunuza alıyorsunuz. Sürekli olarak devam ederseniz vücut bu alımı tölere edemeyebiliyor. Bunu sadece suyun pet şişede sıcakta bekletilmesi olarak düşünmeyelim. Su dışındaki pet şişelerde muhafaza edilen içecek için de risk aynı. Sadece su çok hızla vücudumuza karışabilen bir yapıdır. Yani küçük moleküllü (Manomer) bir yapısı olduğu için midenize inene kadar vücudunuzda çoğu emilmiştir. Su içtiğiniz anda hızla susuzluğunuzun geçmesinin nedeni de budur aslında. Bu yüzden suda tehlike daha sık ve fazla görülüyor.

Bu olayı tam olarak ayrıntılı açıklamak gerekirse; pet şişede muhafaza dezavantajlarından biri bekletilen sular kanserojen hale geliyor olma riski. Bunun nedeni suyun zamanla pet şişenin içindeki zararlı maddeleri çözmesi. Suya karışmış bu bileşenler hücre yapılarına çok zarar veriyor ve kansere neden olabiliyor. Çünkü bu kimyasal bileşenler su kullanımı sürekli olduğundan vücutta birikiyor. Böbreklere, akciğere, solunum sistemine tahribat yapıyor. Üstelik su azalıp hacim küçüldükçe kimyasalların oranı artıyor ve biz bu kimyasallara daha fazla maruz kalıyoruz. Yani sıcakta bekletilen pet şişe ne kadar küçükse tehlike oranı artıyor. Özellikle yaz aylarında ise herkes yanında küçük pet şişeler taşıyor.
8 gün Plastik Şişede Gün Işığında Bekleyen Su
Oluşan Kimyasal Bileşenler:
Chimassorb 81, Oleamide, Irgafos 168 ve Antioxidant 2246, Butylated Hydroxytoluene, BPA (Bisphenol A)

Neden Oldukları Hastalıklardan Bazıları
Yüzünüzü yıkadığınızda gözlerde yaşarma ve yüzde kuruma Böbreklerde akciğerlerde ve solunum sisteminde tahribat

‘’Tedbirimizi nasıl alabiliriz?’’ dediğinizi duyar gibiyim. Özellikle yazın su ve diğer içeceklerinizi cam şişede tüketmeyi tercih edelim. Çünkü buzdolabındaki pet şişe, muhtemelen daha önce dışarıda bekletilip sonra dolaba konulmuştur. Aslında satış noktasına gelene kadar bile sıcakta bekletilip bekletilmediğini asla bilemeyiz. Benim önerim cam şişe olabilir. İmkânınız varsa evinizde ihtiyacınıza uykun bir su arıtma cihazı bulundurabilirsiniz.